Places logo
Menu

Dit zijn de mogelijkheden op het gebied van digitale gezondheidstechnologie

Dit zijn de mogelijkheden op het gebied van digitale gezondheidstechnologie

Nederland wordt over het algemeen gezien als een vooruitstrevend land op gebied van automatisering en techniek. Toch loopt ons kikkerlandje achter op het gebied van digitale gezondheidstechnologie. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Future Health Index' van Philips dat in juni van dit jaar uitkwam. Nederlanders maken bijvoorbeeld minder gebruik van mobiele apps en activity trackers om stappen en calorieën te tellen of de bloeddruk te meten. Dat terwijl deze inzichten wel degelijk van belang zijn voor de bevordering van een gezonde levensstijl. In dit artikel leest u meer over digitale gezondheidstechnologie en de mogelijkheden ervan.

Wat wordt er onder digitale gezondheidstechnologie verstaan?

Digitale gezondheidstechnologie wordt ook wel e-health of digitale zorg genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat er bij zorg gebruik gemaakt wordt van internet. Daar zijn veel verschillende varianten op: digitale zorg kan bijvoorbeeld een consult via de webcam, online patiëntendossiers, zelfdiagnose via apps, zorgrobots of zelfs chirurgie op afstand zijn.

Wat zijn de risico's?

Deze ontwikkelingen lijken allemaal leuk en aardig, maar brengen toch een hoop vragen met zich mee. Van wie is bijvoorbeeld de data die verkregen wordt via een hartslagmeter? Geeft een robot wel dezelfde aandacht en zorg als een mens? Hoe zit het met de privacy? Het is belangrijk dat het recht op privacy, autonomie, informatie en rechtvaardigheid bewaakt wordt.

Wat zijn de voordelen?

Deze digitale gezondheidstechnologieën hebben natuurlijk ook verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de ervaring van patiënten verbeterd wordt, onder andere op het gebied van kwaliteit en tevredenheid. Daarnaast gaat ook de gezondheid van patiënten en de ervaring van zorgprofessionals vooruit. Als laatste, zorgen deze moderne technologieën ook voor lagere kosten in de gezondheidszorg.

Wat zijn de mogelijkheden van e-health?

Patiënten kunnen meer regie houden en krijgen toegang tot informatie, kunnen ziekenhuizen vergelijken en zorg dichterbij halen. Over het algemeen worden er vier mogelijkheden van digitale gezondheidstechnologie onderscheiden:

  • Zorg op afstand;
  • Toegang tot informatie;
  • Mobiele gezondheid;
  • Elektronisch patiëntendossier.

Zorg op afstand

Door digitale gezondheidstechnologie wordt zorg op afstand mogelijk gemaakt. Zorg op afstand houdt in dat een patiënt in de gaten gehouden kan worden zonder dat de zorgverlener aanwezig is. Zo wordt bijvoorbeeld informatie over de gezondheid gemeten door meetapparatuur en doorgestuurd via internet. Daarbij kan het gaan om verschillende soorten informatie, bijvoorbeeld de hartslag van een patiënt of wanneer een patiënt gevallen is. Door zorg op afstand kunnen mensen langer thuis wonen waardoor de arts alleen hoeft langs te komen wanneer het echt nodig is.

Toegang tot informatie

Internet zorgt ervoor dat mensen meer kennis en vaardigheden hebben om een gezonde leefstijl na te streven. Dit wordt health literacy genoemd. Een bekend voorbeeld is dat veel mensen al informatie op het internet zoeken voordat ze naar de dokter gaan. Daar zit natuurlijk een belangrijk nadeel aan dat serieus genomen moet worden: niet alle informatie die op internet is even betrouwbaar of makkelijk te vinden. Dat geldt zeker voor informatie over zorg en gezondheid. Wel worden er initatieven als Thuisarts.nl ontwikkeld zodat u er zeker van bent dat u informatie uit een betrouwbare bron haalt.

Mobiele gezondheid

In de introductie kwamen ze al even aan bod: wearables. Deze stellen u in staat om uw gezondheid te meten en te verbeteren door mobiele gadgets op uw lichaam te dragen. Steeds meer mensen maken hier gebruik van. Ook een belangrijke ontwikkeling op het gebied van mobiele gezondheid zijn gezondheid-apps. Deze apps kunnen u helpen om snel informatie op te zoeken of een diagnose te stellen. Een ander woord hiervoor is m-health, de afkorting van mobile health. Let hierbij wel op dat ook hier geldt dat de kwaliteit, betrouwbaarheid en privacy niet altijd optimaal zijn.

Elektronisch patiëntendossier / persoonlijke gezondheidsomgeving

Zorgverleners gebruiken een elektronisch patiëntendossier (EPD) om medische gegevens digitaal uit te wisselen. Wanneer zij daartoe bevoegd zijn, kunnen zij informatie van patiënten uit het hele land opvragen en inzien. Patiënten moeten daar eerst toestemming voor geven, waarbij het vanaf juli 2020 ook mogelijk wordt voor patiënten om aan te geven welke zorgaanbieders welke soort gegevens mogen inzien. Dat laatste wordt de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. Dat is echt een omgeving voor de patiënt zelf, waardoor zij zelf ook een beter inzicht hebben in hun gezondheid.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!