Places logo
Menu

Websites van bibliotheken bestudeerd: zijn ze veilig?

Websites van bibliotheken bestudeerd: zijn ze veilig?

De bieb, dat is toch een stoffige ruimte vol boeken? Niets is minder waar. De laatste jaren zien de bibliotheken in ons land een daling in hun ledenaantallen. Digitalisering blijkt de grootste oorzaak te zijn. Van 542 openbare bibliotheekorganisaties in 2000 tot 149 in 2017. De rol van de bibliotheek verandert waarbij kennismaken centraal staat. Iedere bibliotheek vormt een ontmoetingsplek en stimuleert verbinding tussen mensen. Steeds vaker is de bibliotheek een plek waar u verhalen kunt delen in plaats van lenen. Een centrale plek waarbij u ontmoet, ontwikkelt, ontdekt en ontspant. Deze veranderingen laten de fysieke bibliotheken niet meer los. Maar hoe zit het met de online omgeving van de bieb. Is de digitale bibliotheek c.q. online kennisbank wel veilig genoeg voor het opslaan van persoonsgegevens? Telefoonboek.nl zocht uit hoe de websites van bibliotheken ervoor staan.

De analyse

Telefoonboek.nl is een online bedrijvengids waar in totaal 1.411 bibliotheken geregistreerd staan. In de analyse onder bibliotheken websites zijn steekproefsgewijs 100 websites meegenomen. Er is gekeken hoe de websites scoren op veiligheid en responsiveness.

SSL certificaat beveiliging

Uit de analyse blijkt dat alle websites die onder De Bibliotheek vallen goed zijn beveiligd. De openbare bibliotheken in Nederland beschikken allen over een SSL certificaat. Dit is een bestand dat de beveiliging tussen de server en een internetbrowser versleuteld. SSL staat voor Secure Sockets Layer. SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browsers wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Zo kunnen onder andere login-, persoons-, of betaalgegevens veilig opgeslagen worden op de websites. U herkent een beveiligde verbinding doordat de URL van de website begint met HTTPS://. Echter, wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar een bibliotheek kan een verouderde link misleidend overkomen waardoor het lijkt alsof de bijbehorende website niet beveiligd zou zijn. Veel websiteadressen zijn verouderd of staan foutief weergegeven op websites die een overzicht tonen. Bij het aanklikken van een willekeurige bibliotheek wordt u omgeleid naar de nieuwe website. Dat geldt ook voor de geregistreerde bibliotheken op Telefoonboek.nl. Veel websites van bibliotheken zijn samengevoegd tot een centrale website waardoor de opgegeven URL niet meer geldig is. Dat betekent echter niet dat de websites niet beveiligd zijn, aangezien uit dieper onderzoek bleek dat deze websites wel over een SSL certificaat beschikken.

Responsiveness

De openbare bibliotheken bieden tegenwoordig meer dan alleen boeken. De instellingen stellen zowel online als offline kennis en informatie ter beschikking, bieden mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie aan, bevorderen het lezen en het laten kennismaken met literatuur, organiseren ontmoeting en debat en brengen mensen in contact met kunst en cultuur. Maar hoe is het gesteld met de digitale ontwikkelingen van de bieb zoals responsiveness? Responsiveness toont aan of een website mee schaalt naar de grootte van het apparaat waarmee de website wordt bezocht. Denk hierbij aan de verschillende weergave groottes op een desktop, tablet of smartphone. In totaal zijn er door Telefoonboek.nl 100 willekeurige websites van bibliotheken getest. Uit de analyse bleek dat alle bibliotheken een responsive design hebben, wat een goed teken is.

Veilige digitale omgeving

Places Nieuws hecht waarde aan een veilige digitale omgeving. Dit artikel beschrijft waarom het belangrijk is om uw website te beveiligen met een SSL certificaat. Daarnaast kunt u in dit artikel lezen wat het voor gevolgen kan hebben als de mobiele website niet naar wens functioneert. Met de Google Mobile Friendly Test controleert u gemakkelijk of uw website responsive is en welke pagina's dat eventueel niet zijn.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!