Places logo
Menu

VK wil online extremisme bestrijden met nieuwe belastingmaatregelen

VK wil online extremisme bestrijden met nieuwe belastingmaatregelen

Het Verenigde Koninkrijk gaat mogelijk een nieuwe belastingwet indienen voor grote techbedrijven zoals Facebook en Google als zij geen extra inspanningen leveren om online extremisme aan te pakken. Dat heeft Ben Wallace laten weten, de Britse minister van veiligheid. Het gaat hier om content met betrekking tot de radicalisering van mensen en betreft ook aansporingen tot terroristische aanvallen.

Minister van veiligheid

Minister Wallace bekritiseerd het gegeven dat de grote techbedrijven wel in staat zijn om persoonlijke informatie van gebruikers aan bedrijven te verkopen, maar het niet aan de overheid geven zodat terrorisme online harder kan worden aangepakt. "We zijn nu kwetsbaarder dan we ooit zijn geweest in de afgelopen 100 jaar.", zegt hij terwijl hij social media en het gemak van geheime communicatie de schuld geeft.

Hoewel social media het gemakkelijker maakt om in het geheim met elkaar te communiceren, is de claim van de minister niet bepaald feitelijk: de wereld is momenteel veiliger dan hij ooit is geweest.

Samen terrorisme bestrijden

Wallace wil samenwerken met de techbedrijven om online terrorisme te bestrijden. Hij stelt dat er vandaag de dag een vergrote dreiging is en dat nu het moment is om proactief op te treden tegen extremisme. Met de belastingmaatregelen wil hij de bedrijven er toe zetten om samen met de overheid te werken aan antiterroristische acties.

Over de aard van zijn plannen heeft de minister zich nog niet verder geuit.

Kritiek vanuit de bedrijven

Een bestuurslid van Facebook, Simon Milner, heeft aan Reuters zijn kritiek geuit tegen de sancties van Wallace: "Meneer Wallace heeft het verkeerd als hij zegt dat we winsten voor veiligheid laten gaan, vooral in de strijd tegen terrorisme. We hebben miljoenen ponden geïnvesteerd in mensen en technologie om terroristische content te identificeren en te verwijderen."

YouTube, onderdeel van Google, heeft tevens laten weten dat zij elke dag meer doen om gewelddadig extremisme te bevechten: "In 2017 hebben we significante vooruitgang geboekt door te investeren in machine learning technologie (als een computer-algoritme zelf leert door herhaling), meer toezichthouders te rekruteren, relaties aan te gaan met experts en samen te werken met andere bedrijven."

Aangezien veel social media al relatief veel inspanningen leveren om online extremisme te bestrijden, is het vooralsnog redelijk onduidelijk wat er nog meer van hen wordt verwacht.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!