Places logo
Menu

Ruim 73% webshops heeft onbeveiligde website

Ruim 73% webshops heeft onbeveiligde website

Google probeert websites steeds meer richting het gebruik van een beveiligde website te sturen. Zo krijgen websites met een SSL-certificaat een hogere ranking in de zoekresultaten dan websites die niet in het bezit zijn van een dergelijk certificaat. Daarnaast wordt er een waarschuwing gegeven wanneer er geen sprake is van een beveiligde verbinding. Voor consumenten is het namelijk van belang dat persoons- of betaalgegevens, die online worden gedeeld met een bedrijf, online veilig zijn en niet voor hackers zichtbaar zijn. Maar voldoen bedrijven hier in de meeste gevallen ook aan? Zeker voor bedrijven zoals webshops en postorderbedrijven is het belangrijk dat zij een beveiligde verbinding hebben. Op deze websites moeten consumenten namelijk vaak persoons- en betaalgegevens invoeren, willen zij een aankoop doen. Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel webshops en postorderbedrijven uit haar database voldeden aan deze online beveiliging.

Wat is SSL?

SSL is als het ware een beveiligingsprotocol dat ervoor zorgt dat er een beveiligde verbinding ontstaat tussen twee computers. In de meeste gevallen gaat het dan om de computer van een bedrijf en van een bezoeker. Door middel van de beveiligde verbinding is de informatie die tussen deze twee computers wordt gedeeld, afgeschermd. Hierdoor is het niet mogelijk dat de informatie door derden, zoals hackers, bekeken kan worden. Consumenten kunnen zelf checken of een website beveiligd is door middel van een SSL-certificaat door te kijken naar de URL van de website. Wordt er voorafgaand aan de website een (groen) hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters 'https' dan is er sprake van een beveiligde verbinding. Is dit niet het geval en begint een URL met de letters 'http' dan bestaat het risico dat derden meekijken en kan de privacy van de gedeelde informatie niet gegarandeerd worden.

Webshops en postorder

Van de 21.711 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie 'webshops en postorder' met een werkende website, blijken slechts 5.711 bedrijven in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat 16.000 webshops en postorderbedrijven niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op 73,7%. Dit betekent dat de hoofdpagina's van deze websites niet in het bezit lijken te zijn van een SLL-certificaat waardoor de gegevens die daar worden doorgegeven niet altijd veilig zijn. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt.

Online verkopen is online beveiligen

Ronny Oonk, manager van Places Websites stelt dat het bezit van een SSL-certificaat met name belangrijk is voor bedrijven in deze branche en denkt dat bedrijven nog een slag kunnen slaan als het aankomt op het hebben van een beveiligde verbinding. "Wanneer consumenten online een aankoop doen via een webshop voelt dit vaak als een grotere onzekerheid dan wanneer zij een aankoop doen in een fysieke winkel. Dit komt doordat consumenten niet de mogelijkheid hebben om een product met eigen ogen te bekijken of face-to-face vragen te stellen aan de organisatie. Hierdoor weten consumenten niet altijd of zij een webshop kunnen vertrouwen. Het gebruik van verschillende keurmerken zoals het Thuiswinkel keurmerk geeft de consument dan meer zekerheid. Het hebben van een beveiligde verbinding hoort daar ook bij en is voor webshops eigenlijk onmisbaar om ervoor te zorgen dat een webshop als veilig en betrouwbaar wordt beschouwd. Voldoen webshops hieraan en zijn zij in het bezit van een SSL-certificaat, dan zullen consumenten waarschijnlijk meer vertrouwen hebben in de organisatie en zijn zij sneller geneigd om een aankoop te doen."

Beveiligde website aanvragen

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!