Places logo
Menu

Ruim 70% websites hypotheekverstrekkers online beveiligd

Ruim 70% websites hypotheekverstrekkers online beveiligd

Veel bedrijven zetten in op digitalisering en zo ook hypotheekverstrekkers. Zo is het steeds vaker mogelijk om op de website van een hypotheekverstrekker een zogenaamde hypotheekcheck uit te voeren. Voornamelijk voor starters op de woningmarkt (die vaak erg digitaal zijn ingesteld) is een dergelijke functie wenselijk. De check wordt gebaseerd op gegevens van de aanvrager, waaronder het bruto inkomen, bruto inkomen van een partner en het eigen geld. Daarnaast moeten vaak overige persoonsgegevens worden ingevuld zodat de hypotheekverstrekker later contact kan opnemen. Wanneer er online met dit soort gevoelige en persoonlijke informatie wordt gehandeld, is het van belang dat een website goed beveiligd is. Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel hypotheekverstrekkers uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.

Onderzoek

Door middel van een SSL-certificaat ontstaat een beveiligde verbinding tussen twee computers. Hierbij gaat het dan om de computer van de hypotheekverstrekker en die van een bezoeker. Met een SSL-certificaat is de gedeelde informatie tussen deze twee computers afgeschermd en is het niet mogelijk voor derden, zoals hackers, om deze informatie in te zien. Voordat consumenten bijvoorbeeld een hypotheekcheck uitvoeren, kunnen zij checken of er sprake is van een beveiligde verbinding. Indien de URL wordt weergegeven met een (groen) hangslotje en begint met de letters "https", dan is er sprake van een beveiligde verbinding. Wordt er geen hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "http" of slechts "www", dan is er geen sprake van een beveiligde website. Bij deze websites kan de online privacy van ingevoerde gegevens dan ook niet gegarandeerd worden.

Hypotheekverstrekkers

Van de 611 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "Hypotheek" met een werkende website, blijken 440 bedrijven in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Daarmee is ruim twee derde (72%) van de hypotheekverstrekkers online beveiligd. Daarentegen lijkt er alsnog voor ongeveer één derde (28%) van de hypotheek organisaties de online beveiliging en privacy niet gegarandeerd te zijn. Dit betekent dat de hoofdpagina's van deze websites niet in het bezit lijken te zijn van een SSL-certificaat waardoor de gegevens die daar gedeeld worden niet altijd veilig zijn. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- of betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (externe) beveiligde verbinding bevindt.

Goede cijfers

De cijfers zijn over het algemeen goed, stelt Ronny Oonk, manager van Places Websites: "Een goede online beveiliging kan positief bijdragen het imago van hypotheekverstrekkers. Wanneer consumenten zien dat hypotheekverstrekkers online secuur omgaan met persoonsgegevens en hier in investeren, dan kan dit het vertrouwen in de organisatie vergroten. Indirect kan een online beveiliging dus bijdragen aan het aantrekken van nieuwe klanten."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!