Places logo
Menu

Face-to-face of virtueel contact?

Face-to-face of virtueel contact?

Tegenwoordig is het niet moeilijk om in contact te blijven met vrienden, familie of oude kennissen. Kent u iemand waarvan het contact verwaterd is, even snel zoeken op social media en voilà, u kunt elkaar weer spreken. De mogelijkheden voor interactie zijn ongelimiteerd in dit digitale tijdperk. WhatsApp, FaceTime en Skype stellen mensen in staat om virtueel te communiceren. Maar, wat blijkt? Slechts 1 op de 10 Nederlanders vindt virtueel contact even goed als direct, face-to-face contact en bijna een kwart heeft liever persoonlijk contact. Hierbij is Nederland een van de landen die het minst virtueel ingesteld zijn, samen met het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, België, Zweden en Duitsland.

Face-to-face vs virtueel

Het is hedendaags mogelijk om via verschillende kanalen virtueel contact te maken. Of het nu gaat om conferenties voor het werk, FaceTime via uw iPhone, gesprekken over WhatsApp of Facebook of het ontdekken van nieuwe steden en ontmoetingsplekken, zoals restaurants of musea door Google Street View. Maar de meningen zijn verdeeld over deze manier van communiceren. Ongeveer 10% van de Nederlanders vindt deze manier van communiceren net zo goed als direct persoonlijk contact en misschien zelfs wel handiger. Dit omdat virtueel contact het mogelijk maakt om elkaar te spreken op uiteengelegen plaatsen.

Zoek de verschillen

Nederland wijkt af van het wereldwijde gemiddelde. Dit blijkt uit een reeds gedaan onderzoek naar virtueel contact door het marktonderzoeksbureau GfK. Zij hebben 27.000 mensen ondervraagd in 22 verschillende landen. Het wereldwijde gemiddelde komt op 23%. Deze 23% vindt virtueel contact via bijvoorbeeld een smartphone net zo goed als direct contact. 15% van de ondervraagden geven liever de laatste contactvorm de voorkeur.

In Nederland is er nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen. 2% van de mannen en 11% van de vrouwen vindt virtueel contact net zo goed als face-to-face. Maar de meerderheid, 22% van de mannen en 24% van de vrouwen, hebben liever direct dan virtueel contact. Als de data wordt ingedeeld in leeftijdsklasse, dan is er duidelijk een verschil te zien in generaties. De jongeren geven vaker aan dat ze virtueel contact even hoog waarderen als direct contact. Dit is 25% onder de jongeren, terwijl bij de 60-plussers het maar 6% is en 30% heeft liever direct contact. Dit is niet zo verrassend, omdat de jongeren de technologie wat sneller omarmen. Dus naarmate de mensen ouder worden, wordt de voorkeur voor face-to-face steeds sterker.

Andere landen

Als er naar andere landen gekeken wordt, dan valt het op dat het percentage personen dat virtueel contact net zo goed vindt als direct contact in Nederland relatief laag is. Dit kan verschillende redenen hebben, maar dat betekent niet dat dit per se verkeerd is. Hou het direct contact zo groot mogelijk, niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om sociale contacten te behouden.

Meer nieuws lezen? Houd dan de Places blogpagina in de gaten!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!