Places logo
Menu

Alles wat u moet weten over algemene voorwaarden

Alles wat u moet weten over algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn de 'kleine lettertjes' die schriftelijk zijn vastgelegd. Deze bepalingen moeten in principe alles regelen over een mondelinge of schriftelijke overeenkomst die is gesloten tussen twee ondernemers of een ondernemer en een consument. U kunt hierbij denken aan de wijze waarop een product of dienst geleverd wordt en met welk termijn, de betaalwijze en garantie. Door algemene voorwaarden te gebruiken hoeft u niet bij elke nieuwe overeenkomst met (nieuwe) klanten de voorwaarden te bespreken en is bij het sluiten van de overeenkomst duidelijk welke afspraken gelden. Places.nl vertelt u waar u rekening mee moet houden.

Verplicht gebruik?

Als u lid bent van een branche- of beroepsvereniging dan kan het zijn dat u verplicht bent om algemene voorwaarden te gebruiken. Dit zal het geval zijn als er met de Consumentenbond algemene consumentenvoorwaarden zijn opgesteld. In andere gevallen bent u als ondernemer niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Als u gebruik gaat maken van deze voorwaarden, zorg er dan wel voor dat deze direct goed zijn opgesteld. De praktijk wijst namelijk uit dat veel ondernemers onnodige fouten maken met het opstellen waardoor zij risico's lopen als er een keer iets aan de hand is.

Algemene voorwaarden en de wet

U zult in de wet niet snel vinden wat er in de algemene voorwaarden opgenomen moet worden. Wat u wel terug kunt vinden is wat er niet in mag staan, zoals bijvoorbeeld de kern van de overeenkomst en de prijs. Daarnaast kent het Burgerlijk Wetboek zwarte en grijze lijsten, artt. 6:236 en 6:237 voor de geïnteresseerden. Dit zijn de zogenoemde onredelijk bezwarende bepalingen. Mocht een bepaling van de algemene voorwaarden op de zwarte lijst staan, dan is deze bepaling onredelijk bezwarend. Dat betekent dat die bepaling buiten beschouwing blijft en hier kunt u ook geen tegenbewijs voor leveren. Een voorbeeld van zo'n bepaling is het uitsluiten van de bevoegdheid om op te schorten.

De bepalingen die op de grijze lijst staan worden vermoed onredelijk te zijn. U heeft dus nog de mogelijkheid om aan te tonen dat deze niet onredelijk bezwarend zijn. Een voorbeeld van de grijze lijst is het sluiten van een overeenkomst voor een bepaalde duur, die langer dan 1 jaar duurt. Het is belangrijk om te weten dat deze lijsten enkel op gaan voor overeenkomsten tussen ondernemers en consumenten. Tussen ondernemers onderling geldt ook dat bepalingen in de algemene voorwaarden niet onredelijk bezwarend mogen zijn. Dit is aan de beoordeling van de rechter en de rechter zal een beding niet gauw onredelijk bezwarend achten.

Informatieplicht

Indien u algemene voorwaarden gaat gebruiken, dient u dus goed te bedenken wie uw klanten zijn en welke bepalingen u opneemt. Als u algemene voorwaarden gebruikt, dan heeft u een zekere informatieplicht. Dit betekent dat u de algemene voorwaarden op de juiste wijze aan de wederpartij moet 'ter hand stellen'. Oftewel, u heeft de plicht dat de wederpartij op de hoogte is van deze voorwaarden.

Voor meer tips en nieuws voor ondernemers kunt u kijken op Places.nl. Wilt u meer weten over wat Places.nl voor u kan betekenen? Neem voor informatie vrijblijvend contact op met onze klantenservice op 024 - 3555 299, wij helpen u graag verder!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!