Places logo
Menu

Bitcoins, een uitkomst voor startups?

Bitcoins, een uitkomst voor startups?

U bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst, check. U heeft uw website vormgegeven en in gebruik genomen, check. En de eerste bestellingen zijn geplaatst, check. Oftewel, uw startup is van de grond en de klanten weten u te vinden. De eerste euro"s stromen binnen. Maar wat te doen met Bitcoins: accepteren of niet? De een zegt dat de Bitcoin een voorsprong in de markt kan opleveren voor kleine ondernemingen zoals die van u, terwijl de ander de Bitcoin maar een mysterieuze en onbetrouwbare munteenheid vindt. Places.nl legt u vandaag de voor- en nadelen uit van de Bitcoin.

Wat zijn Bitcoins?

De Bitcoin is een digitale munteenheid die via internet verstuurd wordt. Bitcoins worden ook gegenereerd op het internet, door iedereen die de gratis Bitcoin miner software gebruikt. Hoe meer Bitcoins er zijn gemaakt, des te moeilijker het wordt om Bitcoins te genereren. De moeilijkheid van het genereren wordt aangepast, zodat het aantal nieuwe Bitcoins en daarmee de koers van de digitale munteenheid gelijk blijft. De Bitcoin kan dus door iedereen worden gegenereerd, maar aan het proces worden dermate hoge eisen gesteld (denk aan een zeer sterke computer) dat de meeste ondernemers het maken van Bitcoins laten zitten. Wel worden ze door ondernemers gebruikt als betaalmiddel. Na uw aankoop worden de Bitcoins opgeslagen in uw digitale portemonnee. U vindt op de vergelijkingssite ook waar u uw Bitcoins kunt besteden. Voor meer informatie bekijkt u dit filmpje waarin in minder dan twee minuten wordt uitgelegd wat Bitcoins zijn en hoe betalen met Bitcoins werkt.

Voordelen

Bitcoinspecialist Rutger van Zuidam is van mening dat juist startups kunnen profiteren van het gebruik van Bitcoins. Juist zij zijn vaak op de hoogte van nieuwe technologieën zoals de Bitcoin en kunnen daarmee sneller en goedkoper zijn dan andere ondernemers. Als kleine, startende ondernemer boort u een nieuwe markt aan die meer ervaren ondernemers minder snel aanboren.

Voert u de Bitcoin in als geldig betaalmiddel, dan levert u dat verschillende voordelen op. Bitcoins worden niet beheerd door centrale banken; ze worden direct verstuurd van persoon naar persoon via het internet. Daardoor zijn er nauwelijks kosten verbonden aan transacties en vinden overboekingen snel plaats. Ook is zakendoen met het buitenland eenvoudig en goedkoop. Er zijn geen voorwaarden of limieten verbonden aan Bitcointransacties. Een laatste voordeel voor u als ondernemer is de accountancy die niet langer in momentopnames wordt weergegeven, maar op elk gewenste tijdstip direct kan worden opgevraagd. Volledig geautomatiseerd kan bij elke transactie de BTW meteen worden berekend en betaald.

Nadelen

Vergeleken met deze voordelen wordt maar een handjevol nadelen genoemd door Bitcoindeskundigen. De Bitcoin is voor veel ondernemers nog niet aantrekkelijk, omdat maar weinig consumenten al in het bezit zijn van de digitale munt. Consumenten zien Bitcoins als onbetrouwbaar, omdat de koers schommelt en onvoorspelbaar is. Deze zal voor het belangrijkste deel beïnvloed worden door de mate waarin Bitcoins door consumenten en grote bedrijven gebruikt zal gaan worden. Waagt u de stapt om Bitcoins in te voeren als geldig betaalmiddel, dan zal de toekomst uitwijzen of het het waard is geweest.

Startups

Vergeet als startende ondernemer niet uw bedrijfsprofiel aan te maken op Places.nl. U maakt uw bedrijf optimaal online vindbaar én bereikbaar voor uw potentiële en bestaande klanten. Daarnaast geeft u gemakkelijk aan met welke betaalmiddelen de klant bij uw bedrijf terecht kan.

Houd ook de Places blogpagina in de gaten voor meer vooruitstrevende technologieën die u kunt toepassen in uw onderneming!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!