Places logo
Menu

Zonder geld een bedrijf starten? Met deze tips kan het

Zonder geld een bedrijf starten? Met deze tips kan het

Veel mensen willen een eigen bedrijf starten, maar denken hier niet genoeg geld voor te hebben. Voor het starten van een eigen bedrijf heb je echter niet per se (veel) geld nodig. Hoe doe je dat dan zonder geld doet? In dit artikel vind je meerdere tips die je gaan helpen.

#1 Gebruik spullen die je al hebt

Doe geen aankopen die je niet nodig hebt, maak in plaats daarvan gebruik van de spullen die je al in huis hebt. Schaf dus niet een supersnelle nieuwe laptop of een representatieve auto aan, maar gebruik je privé laptop ook voor zakelijke dingen. Dit geldt natuurlijk ook voor een kantoor. Als het goed gaat met je bedrijf komen de luxe extra's later wel.

#2 Stel een ondernemersplan op

Stel je persoonlijke ondernemersplan op en vraag daarna ook de mensen om je heen om kritiek. Zie je niet iets over het hoofd? Doe daarnaast veel onderzoek naar de branche waarin je terechtkomt. Wat is normaal in deze branche en wat juist niet? Met onderzoek kom je al een stuk verder.

#3 Breid je netwerk uit

Aan een groot netwerk heb je als net startende ondernemer veel. Denk aan spullen die je kan lenen van contacten in je netwerk of het vragen van andere hulp. Je kan proberen een band op te bouwen met andere ondernemingen. Netwerken betekent trouwens niet alleen maar de connectie leggen op LinkedIn, het is veel meer dan dat. Een netwerk moet je onderhouden, daar komt ook bij dat je af en toe anderen een gunst moet verlenen.

#4 Huur zoveel mogelijk

Het is tegenwoordig mogelijk om veel spullen te huren in plaats van te kopen. Zo kan je benodigdheden als gereedschap of een auto al huren.

#5 Blijf alleen werken

Blijf zolang mogelijk alleen werken. Zo blijf je zelf in control, ben je een stuk flexibeler en ben je geen kosten kwijt aan personeel. Dit houdt wel in dat je zelf je financiën bij moet houden, je website moet maken en onderhouden, klantcontact moet hebben en alle andere dingen zelf moet doen die erbij komen kijken als je je eigen bedrijf begint. Dat is misschien wat veel, maar hier bespaar je een hoop kosten mee.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!