Places logo
Menu

Week van de Veiligheid: aandacht voor babbeltrucs onder senioren door app

Week van de Veiligheid: aandacht voor babbeltrucs onder senioren door app

Vandaag is de landelijke Week van de Veiligheid van start gegaan. In het kader van deze week wordt er nog tot en met zondag 14 oktober extra aandacht gegeven aan het belang van veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe en daarom is deze tweede week van de maand hét moment om veiligheid onder de aandacht te brengen. In dit artikel lees je wat je als ondernemer kan doen in het kader van deze week en lees je over een interessante nieuwe app voor senioren.

Criminaliteit en ondernemen

Steeds meer gemeenten organiseren deze week activiteiten om inwoners én ondernemers te steunen in hun strijd tegen criminaliteit. Vooral voor ondernemers is het belangrijk extra alert te zijn: veel ellende kan voorkomen worden door goed voorbereid de winter in te gaan en preventieve maatregelen te nemen. Op de website van de Week van de Veiligheid staan onder andere tips om je werkomgeving veiliger te maken, wat je kan doen tegen internetcriminelen en hoe je om moet gaan met nare situaties zoals een overval.

Weerbaar tegen babbeltrucs

Niet alleen is het voor ondernemers van belang om extra aandacht te schenken aan veiligheid,ook vormen bijvoorbeeld ouderen een belangrijke doelgroep. De laatste tijd zijn ouderen vaak slachtoffers van zogenaamde 'babbeltrucs'. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters met name ouderen proberen te beroven. Oplichters komen aan de deur of spreken mensen aan op straat en zeggen dat ze van de thuiszorg zijn, de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

App voor senioren

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is met 250.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland en merkte op dat het enkel waarschuwen voor babbeltrucs niet voldoende is. Ze vonden het tijd voor een aanvullende methode. Tot op heden werd er vooral informatie en advies gegeven voor ouderen. Ter gelegenheid van deze week heeft de organisatie speciaal een digitale weerbaarheidstraining voor voor senioren ontwikkeld, waarin babbeltrucs centraal staan. Zes veel voorkomende babbeltrucs worden in een app virtueel nagebootst en de senioren kunnen oefenen hoe zij in deze situaties de oplichter succesvol kunnen weerstaan.

Feedback op stemgeluid

Een unieke functie van de app is dat de senioren feedback krijgen op hun stemgeluid tijdens de scenario's die ze oefenen.. Het is bij een babbeltruc natuurlijk belangrijk wat ouderen zeggen, maar ook hoe ze dit zeggen. In een situatie waar een babbeltruc zich voordoet moet een voorstel meteen worden afgewezen. Het is vervolgens belangrijk dat dit op een assertieve manier wordt gedaan. Onder assertief spreken verstaat de app dat de oudere vastberaden en vol zelfvertrouwen spreekt, dus vloeien en zonder veel aarzelingen. Om deze eigenschappen te herkennen in stemgeluid is gebruik gemaakt van nieuwe software op basis van Kunstmatige Intelligentie.

De app is vanaf vandaag gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store onder de naam 'trucs tegen babbeltrucs'. De app kan ook worden gebruikt op een tablet.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!