Websites van fysiotherapeuten onder de loep: voldoen ze aan alle eisen?
Steeds meer patiënten maken online een afspraak bij hun fysiotherapeut. Uit onderzoek van fysiotherapiewebsite Hierhebikpijn.nl blijkt dat 21% van de patiënten online een afspraak maakt. Dit kan via een e-mail of een online afspraken formulier. Nu steeds meer mensen online een afspraak maken is het belangrijk dat websites van fysiotherapeuten voldoen aan beveiligingseisen. Een goede beveiliging kan voorkomen dat buitenstaanders persoonlijke gegevens oppikken. Telefoonboek.nl heeft uitgezocht hoe de websites van fysiotherapeuten er voor staan.
Onderzoek
Telefoonboek.nl is een online bedrijvengids waar 10.743 fysiotherapeuten geregistreerd staan. In totaal zijn 5.060 werkende websites van fysiotherapeuten meegenomen in het onderzoek. In het onderzoek is gekeken hoe de websites scoren op veiligheid en responsiveness. Responsiveness geeft aan of een website mee schaalt naar de grootte van het apparaat waarmee de website wordt bezocht.
Beveiliging
Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de websites van fysiotherapeuten niet goed beveiligd is. Slechts 27% van de websites is wel beveiligd. Een website kan middels een SSL-certificaat een versleutelde verbinding creëren tussen een webserver en een internetbrowser. De beveiligde verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens die verstuurd worden geheim blijven voor buitenstaanders. Als patiënten online een afspraak maken bij een fysiotherapeut moeten zij persoonlijke gegevens achterlaten, een SSL-certificaat zorgt ervoor dat deze gegevens beveiligd verstuurd worden. Een website met een SSL-certificaat herken je aan de URL, als de URL begint met HTTPS beschikt de website over een SSL-certificaat. Wanneer de URL begint met HTTP dan ontbreekt een SSL-certificaat en is de website niet beveiligd.
Responsiveness
Patiënten die online een afspraak maken doen dit niet alleen via de desktop maar soms met een mobiel of tablet. Het is daarom belangrijk dat de website mee schaalt naar het formaat van het apparaat waarmee patiënten de website bekijken. Uit onderzoek blijkt dat 28% van de websites van fysiotherapeuten responsive is. De meerderheid, 72% van de websites blijkt niet responsive en schaalt dus niet mee naar de grootte van het apparaat. Dit kan een nadelige invloed hebben op de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de website. Met de Google Mobielvriendelijkheid test kan je testen of een website geschikt is voor mobiele apparaten.
J. Rutten, manager van Places Websites, raadt fysiotherapeuten aan om hun website eens onder de loep te nemen. "Online beveiliging zorgt ervoor dat de online privacy van patiënten wordt gewaarborgd en draagt ook bij aan een betrouwbare uitstraling. De cijfers van dit onderzoek tonen aan dat veel fysiotherapeuten nog niet in het bezit zijn van een SSL-certificaat. Er is dus nog ruimte voor verbetering."
Foto: Bigstock
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen