Places logo
Menu

Veel websites van tandartsen nog verre van gebruiksvriendelijk

Veel websites van tandartsen nog verre van gebruiksvriendelijk

Het belang van een goede uitstraling en gezondheid in Nederland stijgt. Hierdoor blijft de vraag naar mondzorg stijgen. Toch staat in Nederland het aanbod van tandartsen al een tijdje onder druk. Jaarlijks stoppen ongeveer driehonderd tandartsen, terwijl er tweehonderd tandartsen afstuderen.

De branche merkt de impact van de vergrijzing goed. Mensen willen steeds langer hun eigen gebit houden. Daarnaast merkt de branche dat, met name in de sociaal-economisch lagere klassen, het gebit van jongeren slechter wordt. Verwacht wordt dat een aanzienlijk deel van de zelfstandige praktijken de komende jaren zullen aansluiten bij groepspraktijken met verschillende mondzorgspecialisten.

Online afspraken maken

Steeds meer tandartsen maken het mogelijk om online afspraken te maken. Al sinds 2012 is er de Mijn Tandarts app. Met de app vindt de patiënt snel informatie over de desbetreffende tandarts, de praktijk en de behandelingen die worden uitgevoerd en kan er eenvoudig een verzoek voor een afspraak ingediend worden.

Naast de app bieden veel tandartsen tegenwoordig de mogelijkheid om via hun website een afspraak in de plannen. Soms dienen klanten hiervoor een online contactformulier in te vullen, maar soms bieden websites automatische systemen die kunnen worden gebruikt met een account. Regelmatig worden hierbij persoonsgegevens ingevuld zoals wachtwoorden en betaalgegevens. Het is dan wel zo fijn als de website deze gegevens versleuteld tegen internetcriminelen. Places Nieuws zocht uit of de websites van Nederlandse tandartsen versleuteld zijn tegen het onderscheppen van persoonsgegevens door derden.

SSL-versleuteld?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en creëert een versleutelde verbinding tussen websitebezoekers en de server waar de website is ondergebracht. Hiermee is informatie die verstuurd wordt naar de website of wordt verzonden vanaf de website beveiligd tegen internetcriminelen. U herkent een SSL-certificaat aan het (groene) slotje in de adresbalk en aan de 's' van https in de URL. Het SSL-certificaat is inmiddels een absolute must voor commerciële organisaties.

In totaal zijn 2660 websites van Nederlandse tandartsen meegenomen in de analyse. Ruim 41% blijkt op dit moment goed te zijn versleuteld. Het merendeel van de website (59%) beschikt echter nog niet over een SSL-certificaat.

Belang van een veilige website

"websitebezoekers worden gewaarschuwd wanneer zij een onbeveiligde website bezoeken en dat kan hen afschrikken. Daarnaast hecht Google steeds meer waarde aan online beveiliging van websites en ook het bezit van een SSL-certificaat heeft invloed op de ranking van zoekresultaten. Daarom is het van belang dat websites hier aan voldoen.", aldus J. Rutten, manager van Places Websites.

Gebruiksvriendelijkheid

De laatste jaren heeft het internetgebruik zich grotendeels verplaatst van desktop naar mobiel. Dit houdt in dat websites veelal vanaf mobiele apparaten zoals tablets en smartphones worden bezocht. Dit vergt echter technische aanpassing aan de achterkant van websites. Websites waar afbeeldingen en teksten verschuiven of zelfs onzichtbaar zijn, schrikken bezoekers af. Websites die goed meeschalen met het formaat van het apparaat vanaf waar de website wordt bezocht, worden ook wel responsive genoemd.

Bijzonder laag percentage is responsive

Voor het meten van de gebruiksvriendelijkheid van de websites zijn in totaal 985 websites geanalyseerd. Hiervan bleek maar een kleine 25% responsive te zijn. Slechts 1 op de 4 websites is dus goed te bezoeken vanaf een smartphone. ''Een responsieve website laat informatie zoals tekstblokken en foto's het beste tot zijn recht komen op ieder apparaat. Zeker voor informatieve websites als die van tandartsen, is dit essentieel'', aldus Rutten.

Conclusie

Veel websites voldoen nog niet aan de basiseisen voor veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van nu. Slechts 41% websites is beveiligd tegen het onderscheppen van persoonsgegevens en een nog lager percentage kwam ook als gebruiksvriendelijk uit de analyse. Veel websites schrikken dus bezoekers dus af. Hiermee is de kans groot dat potentiële klanten worden misgelopen. Bent u tandarts en heeft u een website? Check dan snel of uw website voldoet aan de eisen.

Ontdek Places Websites Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!