Places logo
Menu

Websites van fietsenwinkel nog lang niet mobielvriendelijk

Websites van fietsenwinkel nog lang niet mobielvriendelijk

Wist u dat we in Nederland zo'n 23 miljoen fietsen hebben op 17 miljoen inwoners? Per inwoner komt dit neer op ongeveer 1,3 fietsen. Ter contrast, Denemarken komt uit op 0,8 fietsen per inwoner en staat wereldwijd op plek twee. Dit toont wederom aan dat we een dol zijn op fietsen. Het fietsgebruik is de laatste tien jaar dan ook met zo'n 12% toegenomen.

Dat we in Nederland zoveel fietsen hebben en ook de markt voor tweedehands fietsen zo groot is, is vooral te danken aan de fietsenwinkels, waar we fietsen kunnen kopen en laten repareren. Het gaat goed met de fietsmarkt, mede door de komst van de e-bike.

Nu de vraag naar fietsen blijft, maar consumenten steeds vaker online zoeken naar informatie, groeit het belang van online zicht- en vindbaarheid. Places.nl doet regelmatig onderzoek naar hoe bedrijven en ondernemers met hun websites hun online zicht- en vindbaarheid kunnen verbeteren. In dit artikel wordt ingegaan op veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoe scoren de websites van fietsenwinkels hierop?

Versleuteling van persoonsgegevens

Voor dit onderzoek is als eerste gekeken naar de hoeveelheid bedrijven die nog niet beschikken over één van de basisprincipes van een veilige website: het SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer en geeft aan dat de verbinding tussen de server en de bezoeker gecodeerd is.

U kunt de persoonsgegeven die bezoekers kunnen achterlaten op uw website dus beveiligen met een SSL-certificaat. Deze certificaten kunt u in de meeste gevallen eenvoudig en kosteloos toevoegen via uw website-tool. U kunt het certificaat vervolgens herkennen aan het sleuteltje in de adresbalk en aan de 'https' in de URL.

Ruime meerderheid niet beveiligd

In totaal staan er 3.568 fietsenwinkel vermeld op online bedrijvengids Telefoonboek.nl. Hiervan zijn er 1.872 gecontroleerd op een SSL-certificaat. Uit de analyse blijkt dat 56% van de fietsenwinkel beschikt over dit certificaat. Op deze websites zijn persoonsgegevens dus versleuteld en lopen bezoekers geen risico dat deze gegevens worden onderschept door derden.

Hoe zit het met mobielvriendelijkheid?

Het belang van gebruiksgemak neemt de laatste jaren flink toe, omdat websites steeds vaker vanaf mobiele apparaten worden bekeken. Websites moeten hiervoor een responsive design hebben. Dit houdt in dat de website goed meeschaalt met het formaat van het mobiele scherm van de bezoeker.

Voor deze analyse zijn 706 websites beoordeeld op mobielvriendelijkheid. Hieruit blijkt dat maar liefst 77% van de websites niet goed meeschaalt met het scherm van de bezoeker. Bij de ruime meerderheid van de websites wordt de website niet volledig weergegeven op het scherm van de bezoeker.

Conclusie: online liggen nog veel kansen

Uit de verschillende analyses blijkt dat bezoekers zich op de meeste websites niet druk hoeven te maken over veiligheid van persoonsgegevens. Het gebruiksgemak is op de meeste websites echter verre van optimaal. Het belang van deze twee elementen voor een goede website is echter groot. Internetbrowsers waarschuwen internetgebruikers bijvoorbeeld steeds vaker bij het bezoeken van een niet-versleutelde website. Dit zal bezoekers op termijn weghouden van deze websites en het wantrouwen kan leiden tot imagoschade. Deze kans wordt groter wanneer uw website ook niet gebruiksvriendelijk is.

Heeft u zelf een fietsenwinkel? Of heeft u een website in een andere branche? Zorg er dan voor dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk is. Niet alleen verhoogt het uw betrouwbaarheid, ook maakt u het voor potentiële klanten prettig om uw website vanaf verschillende apparaten te bezoeken. Daarnaast hebben zoekmachines als Google een voorkeur voor websites met een SSL-certificaat en responsive design.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!