Places logo
Menu

3 tips om een cyberaanval te vermijden

3 tips om een cyberaanval te vermijden

De afgelopen tijd zijn er veel cyberaanvallen geweest. Zowel bedrijven als particulieren hebben te maken met zogenaamde Ransomware aanvallen. Hierbij worden documenten en bestanden als het ware gegijzeld en pas vrijgesteld na het betalen van losgeld. Een voorbeeld hiervan is het Wildfire-virus dat zich in 2016 voornamelijk op het MKB richtte. Meer dan tweehonderd MKB'ers werden slachtoffer van dit virus. Door grootschalige 'successen' van eerdere cybervallen lijkt het erop dat dit soort aanvallen in de toekomst steeds vaker zullen voorkomen. Daarnaast is Nederland een van de meest gedigitaliseerde landen waardoor het een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen. Om ervoor te zorgen dat u als ondernemer minder snel de dupe wordt van een cyberaanval heeft Places.nl drie tips opgesteld die u helpen bij het versterken van uw cybersecurity.

1.Houd uw software up-to-date

Een van de belangrijkste zaken is om alle software up-to-date te houden op alle servers binnen uw organisatie. Updates zijn er namelijk met een reden en zijn vaak beter bestand tegen de nieuwste technieken van cyberaanvallen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig bedrijfswachtwoorden te wijzigen. Tot slot is het maken van back-ups van groot belang. Mocht uw organisatie toch slachtoffer worden van Ransomware, dan is de schade waarschijnlijk beperkt omdat er back-ups zijn gemaakt.

2.Installeer Antivirus software

Daarnaast is het van belang om antivirussoftware te installeren op alle servers. Mocht er veel met mobiele apparaten worden gewerkt (zoals smartphones en tablets) dan is het van belang om deze wellicht ook te voorzien van een antivirus software. Bitfender Antivirus, BullGuard Antivirus of Norton Security zijn voorbeelden van software voor Windows die u kunnen beschermen tegen virussen. Ook kunt u een adblocker installeren voor uw browser om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste pop-ups verschijnen. Mocht u dit niet genoeg zekerheid bieden, dan is er nog de mogelijkheid om een security check uit te laten voeren door bedrijven gespecialiseerd in cybersecurity.

3.Creëer bewustzijn bij uw personeel

Naast het implementeren van technische oplossingen is het van belang dat medewerkers worden geïnformeerd over het belang van cybersecurity. Veel cyberaanvallen slagen namelijk door menselijke fouten, zoals het klikken op onbekende links. Besteed daarom regelmatig aandacht aan het informeren over recente aanvallen en geef tips over het openen en accepteren van bestanden. Om een cyberaanval te voorkomen, moet iedereen zich bewust zijn van de gevaren. Wellicht klinkt het voor de hand liggend, maar het is van belang dat medewerkers niet zomaar onbekende bestanden of links openen en regelmatig hun wachtwoorden wijzigen.

Blijf geïnformeerd

Bent u geïnteresseerd in meer tips voor het MKB? Lees dan bijvoorbeeld meer over het herkennen van spookfacturen. Naast de diensten die Places aanbiedt via Telefoonboek.nl, Beste.nl, Openingstijden.com en Places Antwoordservice, vindt u hier ook het laatste nieuws en up-to-date informatie voor het MKB. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze servicedesk via
024 - 3555299!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!