Places logo
Menu

Spookfacturen: hoe herkent u ze?

Spookfacturen: hoe herkent u ze?

Ondernemers krijgen er vaak mee te maken: spookfacturen. Ze zijn niet te onderscheiden van de echte facturen, doordat herkenbare woorden of logo's worden gebruikt. Maar hoe kunt u een spookfactuur herkennen? En wat moet u er mee doen als u er een ontvangt? Places vertelt het u in deze blog.

Lees kleine lettertjes, let op onbekende afzenders en herken spookfacturen

Spookfacturen zijn onderdeel van acquisitiefraude. Het gaat hier om bewuste misleiding met het doel geld te ontvangen. Dit kan eenmalig zijn of via een ongewenste valse overeenkomst voor een langere periode waarbij geen tegenprestatie wordt geleverd. Het betreffen dus valse facturen. Deze bestaan er in verschillende soorten. Zo kunt u bijvoorbeeld een offerte ontvangen die vermomd is als factuur, of ontvangt u een rekening voor diensten die helemaal niet aan u geleverd zijn. Een spookfactuur kunt u dan ook herkennen aan de kleine lettertjes onderaan de brief of op de achterzijde, die aangeven dat het om een offerte gaat. Krijgt u een factuur binnen van een organisatie waar u naar uw mening helemaal geen zaken mee doet? Wantrouw deze factuur!

Tips bij het ontvangen van een spookfactuur

Herkent u een spookfactuur? Betaal deze dan niet! Meestal gaat het hier om een aanbieding. De volgende tips helpen u tegen deze misleiding als u in aanraking komt met een spookfactuur: 1. Betaal nooit facturen zonder deze minimaal één keer te controleren. Wanneer de factuur eenmaal betaald is, komt het geld niet meer terug en is de ongewenste aanbieding moeilijk afte breken. 2. Bekijk facturen altijd kritisch. Hoe vaker u dit doet, hoe eerder u een spookfactuur opmerkt. Lees dus ook de kleine lettertjes aandachtig door. 3. Onderteken nooit zomaar een brief die u bijvoorbeeld via de fax weer verstuurt en ga niet in ope-mailaanbiedingen. 4. Controleer de afzender. Roept de naam van deze persoon of ondertekende organisatie vraagtekens op? Ga dan niet in op de vraag die u gesteld wordt of het verzoek dat u gedaan wordt door deze afzender. U kunt controleren of de afzender van de verdachte factuurvermeld staat bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Dit is een landelijk meldpunt voor advertentiefraude en acquisitiefraude. 5. Heeft u zojuist een spookfactuur ontvangen? Meld uw klacht dan. Hiervoor kunt u eveneens contact opnemen met het Steunpunt Acquisitiefraude.

Weesalert,ooktijdensvakantieperiodes

Misleidingen in de vorm van spookfacturen vinden vaak plaats tijdens vakantieperiodes. Het vaste personeel wisselt elkaar dan af en uw tijdelijke personeel is onervaren in het herkennen van spookfacturen. Het geschikte moment voor de mensen achter deze misleiding. Wees dus vanaf vandaag alert op de facturen die u ontvangt op naam van uw onderneming, ook tijdens vakantieperiodes.

Meer financiële onderwerpen op Places.nl

Bent u ook geïnteresseerd in debiteurenbeheer? Lees meer over handige apps om uw financiën te regelen. Naast de diensten die Places u als ondernemer aanbiedt via Telefoonboek.nl, Beste.nl, Openingstijden.com en met de Places Antwoordservice, bent u bij ons dus ook aan het juiste adres voor andere relevante financiële informatie voor het mkb. Houd Places.nldus goed in de gaten! Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met onze servicedesk via 024 - 3555299. Wij helpen u graag!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!