Places logo
Menu

Verliezen op Wall Street en Aziatische beurzen zorgen voor pessimisme

Verliezen op Wall Street en Aziatische beurzen zorgen voor pessimisme

Twee maanden geleden stond de beurs nog op zijn hoogtepunt, maar inmiddels is de stemming op de financiële markt geheel omgeslagen. Veel beurzen staan in de rode cijfers, wat reden geeft tot pessimisme.

Rode cijfers beurs

De Amsterdamse AEX leek het rustiger aan te doen dan de beurzen in de VS en Azië. De AEX opende namelijk met een min van 0,6 procent. De cijfers voor beurzen in de VS waren een stuk slechter. Zo sloot de Dow Jones op 24 oktober 2,4 procent lager, de S&P500 verloor 3,1 procent en techbeurs Nasdaq zakte met 4,4 procent. De genoemde beurzen geven een beeld van de economische situatie in de wereld. De Dow Jones index bestaat uit 30 bedrijven en geeft daarmee een beeld van de economische situatie van Amerika. S&P500 is de index met de 500 grootste bedrijven in Amerika en is daardoor wellicht representatiever. De Nasdaq index is een elektronische beurs en bestaat uit technologiebedrijven zoals Apple, Google en Microsoft.

Conflicten

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de rode cijfers. Dit is de naderende brexit, het begrotingsconflict tussen de EU en Italië en de verkilde verhouding tussen het Westen en Saoedi-Arabië. Die verkilde verhouding is ontstaan nadat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanbul is vermoord. De journalist woonde in de VS en werkte voor The Washington Post. Hij reisde af naar Turkije om papieren voor zijn huwelijk te regelen. Hij is sindsdien nooit meer teruggezien. De Amerikaanse president Donald Trump laat weten dat hij Saoedi-Arabië zwaar zal straffen als blijkt dat de journalist in het Saoedische consulaat in Istanbul is vermoord. Deze dreiging zorgt voor onrust op de beurs.

Positief

Hoewel de genoemde factoren een negatieve invloed kunnen hebben op de beurs, zou dit in de toekomst positiever kunnen uitpakken. Als het conflict met Italië wordt opgelost, de handelsoorlog wordt bijgelegd en de brexit een soft-brexit wordt, kan het een trigger voor herstel zijn, aldus Bob Homan Manager Investment Office van ING.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!