Places logo
Menu

Veel websites van woningcorporaties blijken niet goed beveiligd

Veel websites van woningcorporaties blijken niet goed beveiligd

In veel steden in Nederland is er een woningtekort. Om woningnood tegen te gaan wordt er de komende jaren veel gebouwd. De bouw van woningen wordt soms vertraagd door een gebrek aan bouwvakkers en onvoldoende investeringscapaciteit van corporaties. Op websites van woningbouwcorporaties kunnen woningzoekenden zien welke woningen er beschikbaar zijn. Hoe is het gesteld met de gebruiksvriendelijkheid van deze websites? Telefoonboek.nl heeft gekeken in hoeverre de websites van woningcorporaties voldoen aan de eisen van tegenwoordig.

Onbeveiligd

Bij websites waar bezoekers persoonlijke gegevens achterlaten is het belangrijk dat ze beveiligd zijn. Als een website niet beveiligd is kunnen hackers persoonlijke informatie onderscheppen. Woningzoekenden moeten zich bij woningcorporaties aanmelden met persoonlijke gegevens. Het is daarom belangrijk dat deze websites van een goede beveiliging zijn voorzien. Helaas blijkt dat 53% van de onderzochte websites niet beveiligd is. Op deze websites is het niet veilig om persoonlijke gegevens achter te laten. 47% van de onderzochte websites van woningcorporaties heeft wel een beveiligde website.

SSL-beveiliging

Een beveiligde website herken je aan de URL, deze begint met https. Bij een onbeveiligde website begint de URL met http, zonder S. De S betekent dat websites zijn voorzien van een SSL-beveiliging. Deze beveiliging voorkomt dat gegevens door hackers te onderscheppen zijn, omdat de data versleuteld verstuurd wordt. Bedrijven kunnen online eenvoudig een SSL-certificaat aanvragen. Dit certificaat moet vervolgens geïnstalleerd worden op de webserver. Met een beveiligde website zorg je er niet alleen voor dat bezoekers veilig hun gegevens kunnen achterlaten, je zorgt er ook voor dat je hoger in de zoekresultaten van Google komt. Google geeft namelijk een voorkeur aan websites die beveiligd zijn.

Mobiele website

Het aantal mobiele bezoekers op een website groeit. Google heeft geconstateerd dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten mobiel wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat een website ook voor mobiele bezoekers goed zichtbaar is. Een responsive website past zich aan op het scherm waarmee een bezoeker de website mee bekijkt. Uit onderzoek blijkt dat slechts 29% van de websites van woningcorporaties responsive is. Met de Mobielvriendelijke test van Google kan je erachter komen of een webpagina geschikt is voor mobiele apparaten. De test kijk onder andere naar de gebruiksvriendelijkheid van de pagina, leesbaarheid van tekst en klikbare linkjes.

Dat online beveiliging steeds belangrijker wordt, stelt ook J. Rutten, manager van Places Websites. '"Persoonsgegevens zijn vertrouwelijk en moeten dus met zorg behandeld worden. Woningcorporaties kunnen hun websites verbeteren door meer aandacht te besteden aan SSL-beveiliging en responsiveness".

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!