Places logo
Menu

Veel Nederlandse bedrijven te laat met het opstellen en publiceren van jaarrekening

Veel Nederlandse bedrijven te laat met het opstellen en publiceren van jaarrekening

Uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat veel bedrijven te laat zijn met het opmaken en publiceren van hun jaarrekening. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat tientallen Nederlandse bedrijven belangrijke informatie uit de jaarrekening weglaten. Wanneer bedrijven te laat zijn met het publiceren van een jaarrekening is het voor belanghebbenden lastig om te controleren hoe de ondernemingen er voor staan. De uitkomsten van dit onderzoek worden door de onderzoekers als zorgwekkend gezien.

Onderzoek

Ruud Vergoossen en AFM-verslaggeving expert Ton Meershoek hebben in het onderzoek meer dan 1.000 jaarstukken van grote en middelgrote ondernemingen over boekjaar 2015 bekeken. Van de onderzochte bedrijven stelt 12 procent de jaarrekening over boekjaar 2015 niet op binnen de uiterste termijn. Daarnaast was 41 procent van de bedrijven te laat met de publicatie van het jaarrekening. In veel jaarrekeningen die wel opgesteld waren ontbrak vaak belangrijk informatie zoals een kasstroomoverzicht en een bestuursverslag.

Uiterste termijn jaarrekening

Volgens de Kamer van Koophandel moeten Nederlandse bedrijven binnen vijf maanden na afloop van een boekjaar een jaarrekening opstellen en voorleggen aan de aandeelhouders. Bestuurders kunnen maximaal vijf maanden uitstel krijgen in geval van bijzondere omstandigheden. Aandeelhouders hebben vervolgens twee maanden de tijd om de jaarrekening vast te stellen. Bedrijven die de deadline niet halen riskeren een boete van ruim 20.000 euro. Volgens hoogleraar Ruud Vergoossen (externe verslaggeving) worden deze boetes echter nauwelijks opgelegd.

Redenen

Bedrijven die te laat zijn met het opstellen van hun jaarrekening kunnen hiervoor verschillende beweegredenen hebben, bijvoorbeeld uit concurrentieoverweging of laksheid. Sommigen bedrijven willen bepaalde zaken zolang mogelijk voor zich houden om zo een voordeel te behalen. Het kan ook voorkomen dat bedrijven simpelweg niet het nut inzien van een jaarrekening.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!