Places logo
Menu

Vandaag is ‘Take Your Dog To Work Today’: 5 tips om een ontspannen werkcultuur te cre&eu

Vandaag is ‘Take Your Dog To Work Today’: 5 tips om een ontspannen werkcultuur te cre&eu

Liefhebber van honden? Dan is vandaag uw dag! Het is namelijk de internationale 'Take Your Dog To Work Day', oftewel: neem uw hond vandaag mee naar werk. Het initiatief ontstond in 1999 en werd bedacht door Pet Sitters International als manier om mensen te laten kennis maken met honden. Sindsdien is het concept uitgegroeid tot een internationale beweging.

Sociaal bindmiddel

Naast dat de viervoeters het leuk vinden om mee te gaan naar uw werk, kunnen u en uw collega's ook voordelen halen uit deze dag. Een studie van het Virginia Commonwealth University Center uit 2012 toonde dat werknemers minder stress ervaarden als ze hun hond mee mochten nemen naar werk. Ook de productiviteit van collega's zonder hond ging vooruit en doordat de honden diende als sociaal bindmiddel ontstond meer interactie en samenwerking op de werkvloer.. Het is niet voor elk bedrijf mogelijk om honden elke dag toe te laten op de werkvloer. Daarom geeft Places 5 tips hoe u op een andere manier een ontspannen werkcultuur kunt creëren op uw bedrijf.

1. Zorg voor een goede work-life balans

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks het risico op een burn-out, depressie of andere werkgerelateerde psychische ziekte. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat uw werknemers ontspanning ervaren. Zorg ervoor dat uw werknemers een goede work-life balans ervaren en dat overwerken niet de norm is.

2. Fitness

Niet elk bedrijf heeft de financiële of logistieke middelen om een fitnessruimte aan te leggen. Maar er zijn wel een tal bedrijven die bedrijfsabonnementen aanbieden. Onderzoek toont aan dat een uurtje sporten voor het werk gunstige effecten kan hebben op het humeur, de concentratie en productiviteit van uw werknemer.

3. Vrijmibo

Een vrijmibo is een goede tip voor ontspanning en afleiding, maar zorg dat u het voor het laatste moment van de week bewaart. De vrijdagmiddagborrel is een traditie bij veel bedrijven en een uitstekende manier om met uw collega's nader tot elkaar te komen. Het zal niet gelijk de productiviteit vergroten, maar zorgt voor een betere sfeer op het kantoor wat zeker bijdraagt aan betere resultaten.

4. Samen eten en drinken

Samen eten en drinken tijdens de lunchpauze is bevorderlijk voor de chemie tussen collega's. Lekker eten en drinken schept een informele sfeer waarin collega's elkaar van een andere kant kunnen leren kennen. Organiseer een gezamenlijke lunch of zorg voor koeken als sfeerverhogers tijdens een vergadering. In de praktijk komt het vaak voor dat werknemers wegens drukte achter hun bureau moeten lunchen. Dit is niet bevorderend voor de ontspannen werksfeer. Ook een kantine met goed eten en drinken maken de lunch tot een echt ontspannen moment. Even het werk vergeten en socializen met collega's om daarna weer vol nieuwe energie weer aan het werk te gaan.

5. Collegialiteit op de werkvloer

Vertrouwen tussen werknemers en een goede band zijn de belangrijkste factoren voor een goede werksfeer. U zou de collegialiteit op de werkvloer kunnen bevorderen door aandacht te geven aan bijzondere gelegenheden zoals een verjaardags- of een kraamcadeau. Om de onderlinge band tussen collega's te verbeteren en zo samenwerking te stimuleren, is het van belang dat iedereen betrokken is met elkaars werkzaamheden. Dit hoeft niet tot in detail, maar in grote lijnen. Organiseer bijvoorbeeld een week- of maandstart in een informele ruimte waarbij iedereen in elkaar kan interesseren met een kop koffie. Faciliteer ook populaire kantooractiviteiten zoals tafeltennis, poolen of maak een gezond wandelingetje tijdens de middagpauze.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!