Places logo
Menu

Van formeel naar begrijpelijk: tips voor het schrijven van een makkelijke tekst

Van formeel naar begrijpelijk: tips voor het schrijven van een makkelijke tekst

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan u misschien denkt: 1,3 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar hebben grote moeite met lezen en schrijven. Tweederde van hen is van Nederlandse afkomst en een derde is van buitenlandse afkomst. Naar schatting zijn er 250.000 mensen in Nederland analfabeet: zij kunnen helemaal niet lezen en schrijven. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden minder zelfredzaam, minder sociaal actief en vaker ziek zijn dan geletterden.

Niet meer van deze tijd

Om het allemaal nog net wat erger te maken lijkt makkelijk en begrijpelijk schrijven niet meer zo van deze tijd te zijn. Blijkbaar is ooit bedacht dat u niet in spreektaal mag schrijven. Men neigt juist naar formeel en ingewikkeld taalgebruik: lange zinnen, files van bijzinnen en moeilijke woorden. Makkelijk en begrijpelijk schrijven is eenvoudiger dan u denkt. Places zet een aantal tips voor u op een rijtje waarmee u terug kunt naar de basis van een begrijpelijke tekst.

1. Schrijfstijl

Met betrekking tot uw schrijfstijl is de belangrijkste tip: schrijf actief. Dus vermijd zoveel mogelijk de lijdende vorm. En schrap onnodige werkwoorden. Dit geldt trouwens ook voor andere onnodige woorden. Schrijven is schrappen! Dat wil niet zeggen dat u maar zo weinig woorden als mogelijk op papier moet zetten. Afkortingen maken een tekst bijvoorbeeld weer minder goed te begrijpen. Deze zijn namelijk vaak voor meerdere interpretaties vatbaar. Wellicht ten overvloede - foutloos schrijven is ontzettend belangrijk. Zorg dat u de Nederlandse spelling- en grammaticaregels beheerst.

2. Vorm

Om te zorgen dat uw tekst overzichtelijk oogt, zijn een aantal dingen belangrijk. Bedenk eerst een logische en overzichtelijke structuur voor de lezer. Een piramidevorm is aan te raden. Begin met de kernboodschap voor de lezer en geef daarna pas een toelichting. Ook witregels en tussenkopjes kunnen de overzichtelijkheid van uw tekst vergroten. Andere tips zijn het gebruik maken van leestekens en het gebruiken van korte zinnen. Gebruik eens wat vaker een punt in plaats van een komma.

3. Informatieverstrekking

Zorg dat uw tekst zijn doel bereikt. Een tekst wordt geschreven met een bepaald doel: weet de lezer na het lezen wat hij moet weten? Schrijf ook alleen die informatie op die de lezer moet weten. Dat slaat weer terug op één van de eerste tips: schrijven is schrappen. Het schrappen van irrelevante informatie maakt een tekst makkelijker te scannen. De lezer zou in zo min mogelijk tijd de belangrijkste boodschappen moeten kunnen achterhalen. Een laatste tip: geef de lezer altijd concrete informatie. Dus noem bedragen, nummers, tijden en namen.

Een overzichtelijke website

Eén van de plekken waarop u uw geschreven teksten kunt tentoonstellen is op uw website. Als u dat liever uitbesteedt, kunt u uw website door Places laten maken. Registreer dan ook direct een domeinnaam. Met een domeinnaam oogt uw website professioneler en wordt u beter in de zoekmachine gevonden. Bij Places heeft u de keuze uit diverse extensies. Bekijk nu of uw favoriete domeinnaam nog vrij is.

Heeft u vragen over het inrichten van uw Places website? Bel dan naar 024-3555299. Places adviseert u graag vrijblijvend over de mogelijkheden om uw website optimaal in te zetten.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!