Places logo
Menu

Telefonische Acquisitiefraude: zo herkent u het

Telefonische Acquisitiefraude: zo herkent u het

Bent u een ondernemer of werkzaam voor een MKB-bedrijf? Dan wordt u hoogstwaarschijnlijk regelmatig gebeld door vertegenwoordigers van online bedrijvensites voor een advertentie of betaalde vermelding. Helaas zijn niet al deze partijen even betrouwbaar. Voorkom acquisitiefraude door het verschil te herkennen tussen betrouwbare en malafide bedrijvensites.

Hoe herkent u telefonische acquisitiefraude?

tips-acquisitiefraude-herkennen Iedere ondernemer kent de spookverhalen: u wordt gebeld over uw zogenaamde bestaande vermelding op een website of in een bedrijvengids, en voor u het weet zit u ongevraagd aan een duur abonnement vast. Hoewel er verschillende betrouwbare bedrijvensites zijn waar een vermelding van uw bedrijf u kan helpen om beter gevonden te worden op internet, komen dit soort praktijken helaas vaak voor. Telefonische acquisitiefraude kunt u vaak aan de volgende punten herkennen:

 • U kent het blad of website niet en de website bestaat niet of werkt slecht.
 • De verkoper geeft aan dat u al een gratis of betaalde vermelding heeft terwijl u dit niet bekend voorkomt
 • De verkoper zegt dat u iets moet ondertekenen en opsturen om een vermelding stop te zetten
 • De verkoper is niet bereid om extra informatie toe te sturen per e-mail
 • De verkoper is onduidelijk over de prijs, over de looptijd van de vermelding of over de opzegtermijn.
 • Op de website van de partij is geen contactinformatie en / of kvk-nummer te vinden.

Hoe controleert u de betrouwbaarheid van een verkoper?

tips-acquisitiefraude-voorkomenNiet alle online bedrijvengidsen zijn malafide. De grote online bedrijvengidsen zoals Detelefoongids.nl, Telefoonboek.nl en Allebedrijvenin.nl krijgen maandelijks veel bezoekers en kunnen bedrijven dus helpen beter gevonden te worden op internet. Betrouwbare partijen onderscheiden zich vaak door een minder agressieve verkoopmethode. Ook zijn zij eerder bereid u extra informatie op te sturen, en hebben zij vaak een professionele website. Hierop hoort naast informatie over het bedrijf uitgebreide contactinformatie te vinden te zijn.

Dit kunt u doen om de betrouwbaarheid van een verkoper te controleren:

 • Zit u achter de computer? Ga dan naar de website van de desbetreffende partij. Bekijk of het bedrijf informatie over zichzelf geeft en of er contactinformatie te vinden is. Een onbetrouwbare partij zal daarnaast niet of nauwelijks actief zijn op social media zoals LinkedIn of Twitter. Dit is natuurlijk geen bewijs dat een partij wel of niet betrouwbaar is, maar vaak wel een goede indicator.
 • Vraag de naam van de verkoper en zoek deze persoon op via Google. Een malafide verkoper weigert zijn naam te geven of geeft een valse naam op.
 • Vraag in het gesprek of de kosten die de verkoper noemt per maand of per jaar zijn, wat de looptijd van het contract is en hoe er opgezegd kan worden. Dit moet volledig duidelijk zijn voordat u iets toezegt. Bij Telefoonboek loopt de vermelding voor een jaar, maar kan er wel per maand opgezegd worden mocht u toch niet tevreden zijn.
 • Vertrouwt u het niet? Zeg dan niets toe, maar vraag of deze persoon u meer informatie op kan sturen. Telefoonboek.nl stuurt op verzoek bijvoorbeeld een informatiepakket. Onbetrouwbare partijen zetten liever niets op papier en ontwikkelen geen informatiemateriaal.
 • Vraag of u langs kunt komen voor een kop koffie, en zie hoe alles te werk gaat. Maak kennis met het team dat ervoor gaat zorgen dat uw advertentiepakket een succes maakt van uw business.

Wat moet u doen als u acquisitiefraude vermoedt?

Heeft u een factuur ontvangen naar aanleiding van een telefoongesprek, e-mail of fax, ook al heeft u geen betaalde vermelding afgesloten? Neem direct contact op met het desbetreffende bedrijf om de overeenkomst te annuleren. Is dit niet mogelijk? Betaal dan niet, maar win advies in bij uw advocaat of het Steunpunt Acquisitiefraude.

Over Telefoonboek B.V.

bedrijf-betrouwbaarTelefoonboek is een Nederlandse bedrijvenwebsite. Op het netwerk van Telefoonboek, dat bestaat uit Telefoonboek.nl, Openingstijden.com en verschillende mobiele Apps, zoeken iedere maand ruim 5 miljoen mensen naar personen en bedrijven. Telefoonboek bestaat sinds 2004. Hoewel zij altijd een zelfstandig bedrijf is geweest, heeft zij tot 2012 intensief samengewerkt met De Telefoongids. Telefoonboek stuurde hierbij verkeer van de website van Telefoonboek.nl naar Goudengids.nl en later Detelefoongids.nl. Een betaalde vermelding afgesloten bij De Telefoongids werd ook getoond op Telefoonboek.nl. Sinds mei 2012 biedt Telefoonboek ondernemers zelf de mogelijkheid om een bedrijf te vermelden op de website van Telefoonboek en zo beter gevonden te worden via internet. Ondernemers kunnen hiervoor een gratis vermelding aanmaken op www.places.nl of kiezen voor een uitgebreide, betaalde vermelding met advertentie.

Hoe Telefoonboek handelt

Telefoonboek B.V. neemt met klem afstand van malafide verkooppraktijken via telefonische acquisitie. Hoewel ook Telefoonboek telefonisch contact opneemt met ondernemers, zal zij nooit zonder uitdrukkelijke toestemming een betaalde overeenkomst met een bedrijf afsluiten. Onze pakketten en bijbehorende prijzen zijn helder en transparant en afspraken worden nagekomen. Na afsluiting ontvangt u altijd een orderbevestiging en een factuur. Daarnaast wordt u altijd door onze servicemedewerkers gebeld om te helpen met het invullen van een bedrijfsvermelding. De algemene voorwaarden van Telefoonboek zijn online terug te vinden en onze klantenservice staat voor u klaar bij vragen. Onze betaalde vermeldingen zijn per maand opzegbaar (met uitzondering van pakketten met een jaarkorting). Naast een betaalde vermelding met advertentie, kunnen ondernemers ook een gratis vermelding op Telefoonboek afnemen. Deze bevat de basisgegevens van het bedrijf en is aan te maken via Places.nl, de beheerwebsite van Telefoonboek. Een gratis vermelding is en blijft altijd gratis.

Meer informatie?

Meer informatie over telefonische acquisitiefraude? Op de website van Steunpunt Acquisitiefraude vindt u tips en informatie. Daarnaast kunt u via het telefonische spreekuur advies inwinnen. > www.fraudemeldpunt.nl Meer informatie over Telefoonboek of een bedrijfsvermelding op een van onze websites? Lees meer over het bedrijf op Places.nl, de overkoepelende website voor Telefoonboek.nl en Openingstijden.com, of neem contact op met Telefoonboek. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!