Places logo
Menu

Techbedrijven verbieden inlichtingendiensten meelezen in versleutelde berichten

Techbedrijven verbieden inlichtingendiensten meelezen in versleutelde berichten

De techreuzen trekken samen op tegen de Britse geheime dienst Government Communications Headquarters (GCHQ). Deze inlichtendienst maakt zich namelijk sterk om via een omweg toch mee te kunnen lezen met versleutelde berichten op diensten zoals Facebook Messenger en WhatsApp.

Bedreiging voor cyberveiligheid

Google, Apple, WhatsApp en Microsoft benoemen in een open brief dat het GCHQ-plan een bedreiging is voor de cyberveiligheid en fundamentele mensenrechten. Deze versleutelde berichten zijn beveiligd door een zogenaamde end-to-end-encryptie. Dankzij end-to-end encryptie zijn berichten, foto's, video's, gesproken berichten, documenten, statusupdates en oproepen veilig en kunnen ze niet in verkeerde handen vallen. De berichten zijn beschermd met een slot; alleen de verzender en ontvanger hebben de sleutel om deze te ontgrendelen en te lezen.

Stiekem het gesprek meelezen

Volgens GCHQ is het voor diensten zoals WhatsApp vrij simpel om een derde persoon ongemerkt aan een gesprek toe te voegen, zonder dat de oorspronkelijke deelnemers daar iets van merken. Daardoor zou de inlichtingendienst mee kunnen lezen, zonder dat de encryptie en privacy van de gespreksdeelnemers verloren gaat.

Echter, als techbedrijven dit mogelijk maken, zou dat een groot gevaar vormen voor cyberveiligheid aangezien het authenticatiesysteem dan aangepast moet worden. De techreuzen benoemen dat het authenticatieproces gebruikers in staat stelt om erop te vertrouwen dat de andere gebruikers met wie zij communiceren zijn wie zij daadwerkelijk zijn.

Conflict FBI en Apple

Dit is niet de eerste keer dat techbedrijven en overheden in verhitte discussie zijn met elkaar. Zo was in 2016 een conflict tussen de Amerikaanse inlichtingendienst FBI en Apple. Apple weigerde toen mee te werken aan het verzoek van de FBI om de vergrendelde telefoon van een terreurverdachte te kraken. Dat zorgde voor een wereldwijde discussie of er misschien achterdeuren in de software zou moeten zitten, om inlichtingendiensten toch toegang tot versleutelde informatie te geven bij ernstige situaties.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!