Places logo
Menu

Slechts helft van websites bouwmarkten online beveiligd

Slechts helft van websites bouwmarkten online beveiligd

Uit onderzoek van Thuiswinkel.org is gebleken dat Nederlandse consumenten in 2016 meer dan 20 miljard besteedden aan online aankopen. Zo kopen veel consumenten online kleding, maar ook andere producten zoals woonaccessoires en bouwapparatuur. Hoewel dit niet de producten zijn waar men als eerste aan denkt, vormt de mogelijkheid om producten van bouwmarkten online te bestellen een goede uitkomst voor veel (werkende) mensen. Zeker wanneer bedrijven een bezorgservice aanbieden, worden de voordelen voor de consument om online bestellingen te plaatsen aanzienlijk vergroot. Maar daarbij is het wel belangrijk dat bouwmarkten correct omgaan wanneer persoons- of betaalgegevens moeten worden ingevoerd. Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) maakte onlangs bekend dat het aantal websites met online beveiliging toeneemt. Maar verschilt dit per branche? Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel websites van bouwmarkten uit haar database online beveiligd zijn door middel van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

Door middel van een SSL-verbinding ontstaat er een beveiligde en gecodeerde verbinding tussen een server en bezoeker. Bedrijven met een SSL-certificaat zijn in het bezit van een bestand waardoor een beveiligde verbinding tussen de computer van een bezoeker en de computer van een website kan plaatsvinden. Hierdoor is de informatie die tussen een website en bezoeker wordt gedeeld, niet zichtbaar voor derden zoals hackers. Maar wanneer weten bezoekers of er sprake is van een beveiligde verbinding en websites in het bezit zijn van een SSL-certificaat? Dit is redelijk eenvoudig te checken door te kijken naar de URL van een website. Wordt er voorafgaand aan de URL een hangslotje weergegeven en begint de URL met "https" dan is een website beveiligd. Is er geen sprake van een hangslotje en begint een website niet met "https", maar met "http" dan is de betreffende website niet beveiligd en bestaat het risico dat derden kunnen meekijken met gedeelde informatie.

Bouwmarkten

Van de 1.593 bedrijven die geregistreerd staan in de database van Telefoonboek.nl in de categorie "bouwmarkt" en een werkende website hebben, bleken 800 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Daarmee is 50,2% van de websites online beveiligd, een minieme meerderheid van het totaal aantal onderzochte websites. Dat betekent dat 49,8% van de overige websites niet in het bezit is van een SSL-certificaat waardoor het mogelijk is dat de privacy van gegevens niet gegarandeerd kan worden. Wel is het mogelijk dat de pagina's waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdpagina's daarvan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat waardoor de gegevens die daar worden ingevuld niet altijd veilig zijn.

50/50

Hoewel de helft van bouwmarkten die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in het bezit zijn van een SSL-certificaat, lijkt er voor een groot gedeelte van de bouwmarkten nog een slag te slaan. Ronny Oonk, manager van Places Websites stelt dat ook bouwmarkten in moeten spelen op de huidige online ontwikkelingen. "Er wordt steeds meer aandacht besteed in de media aan onderwerpen zoals online beveiligingen. Hierdoor worden consumenten zich ook meer bewust van het belang van online privacy en zullen zij zich hier ook in verdiepen. Consumenten kunnen gemakkelijk checken of een website veilig is door te kijken naar de URL van een website. Deze online beveiliging zal dan ook meespelen in het besluit om persoons- en betaalgegevens wel of niet in te vullen. Hoewel veel bouwmarkten zich hier nog geheel bewust van lijken te zijn, is het belangrijk dat zij inspelen op deze online ontwikkelingen."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!