Slechts 30% speelgoedwebsites in bezit van SSL-certificaat

Websites met een beveiligde verbinding worden beter beoordeeld door Google. Wanneer websites in het bezit zijn van een SSL-certificaat scoren deze beter op online vindbaarheid, aangezien zij hoger in de Google ranking worden geplaatst. Daarnaast wordt er een waarschuwing getoond wanneer er juist geen sprake is van een beveiligde website. Op deze verschillende manieren probeert Google het gebruik van een beveiligde website te stimuleren. Zeker nu consumenten online aankopen willen doen voor de decembermaand is het van belang dat hun persoons- en betaalgegevens veilig zijn. Maar hoeveel websites zijn in het bezit van een SSL-certificaat? Telefoonboek.nl onderzocht hoeveel speelgoedwebsites uit haar database voldoen aan deze online beveiliging.

Wat is SSL?

Een SSL-verbinding zorgt ervoor dat een gecodeerde verbinding ontstaat tussen de computer van een bedrijf en een bezoeker. Bedrijven met een SSL-certificaat zijn in het bezit van een bestand waardoor de beveiligde verbinding kan plaatsvinden. Hierdoor is het niet mogelijk voor derden, zoals hackers, om mee te kijken met ingevoerde informatie. Bezoekers kunnen zelf checken of er sprake is van een veilige verbinding door te kijken naar de URL van de website. Wordt er voorafgaand aan de URL een (groen) hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "https", dan is er sprake van een SSL-certificaat. Wordt er geen hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "http" dan is een website niet beveiligd door middel van een SSL-verbinding. De online privacy van bezoekers kan dan niet gegarandeerd worden, aangezien er een mogelijkheid bestaat dat derden meekijken.

Beveiligde speelgoedwebsites

Van de 899 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "speelgoed" en een werkende website hebben, bleken 275 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat 30,6% van de websites online beveiligd is. Daarentegen is 69,4% van de geregistreerde websites niet in het bezit van een SSL-certificaat. Daardoor kan de online privacy van bezoekers op deze websites niet gegarandeerd worden. Wel is het mogelijk dat pagina"s waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevinden. De hoofdpagina"s daarvan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat waardoor gegevens die daar worden ingevuld alsnog niet beveiligd zijn.

Online veilig Sint- en kerstaankopen doen

Onderzoek van GfK toont aan dat ruim 70% van de Nederlanders hun cadeaus voor de feestdagen online kochten. Ronny Oonk, manager van Places Websites, stelt dat er daarom nog ruimte voor verbetering is als het aankomt op online beveiliging van speelgoedwebsites. "Het aantal online bestedingen blijft stijgen en dat biedt veel kansen voor bedrijven. Maar wanneer speelgoedwinkels een webshop starten waar consumenten online speelgoed kunnen kopen, is het van groot belang dat zij de beveiliging van de website in acht nemen. Het bezit van een SSL-certificaat is dan belangrijk, zodat de online privacy van consumenten gewaarborgd kan worden."