Places logo
Menu

SelfiePay: betalen zonder wachtwoord

SelfiePay: betalen zonder wachtwoord

Na een succesvolle proef wordt het officieel. Gebruikers van MasterCard en International Card Services (ICS) kunnen zich identificeren met een vingerafdruk of selfie. Biometrische authenticatie noemt men dat. Wachtwoorden zijn op deze manier niet meer nodig. Places.nl vertelt u meer in deze blog.

De proef van ABN Amro

Zo'n 750 rekeninghouders van ABN Amro met een MasterCard creditcard konden zich aanmelden voor een test die tot november duurde. Daarvoor moesten zij de Identity Check App installeren op hun smartphone (iPhone of Android). Na registratie op de website van de ABN kan de app geactiveerd worden voor online betalingen middels een unieke code die via de e-mail wordt toegestuurd. Gebruikers sturen eenmalig een selfie op waarmee ze herkend kunnen worden. Om te betalen moet de gebruiker in de camera kijken en met zijn ogen knipperen, om te voorkomen dat een foto aan de camera van de smartphone wordt getoond. 'Selfiepay' wordt dit systeem genoemd.

Voor een betaling moet een gebruiker wel nog een creditcardnummer invullen, alleen ter identificatie kan een selfie worden gemaakt. De eigenlijke identificatie vindt plaats met behulp van de MasterCard SecureCode. MasterCard acht deze betaalmethode veiliger dan betalingen met wachtwoorden die vaak worden vergeten. Bovendien worden de beelden lokaal verwerkt en niet naar servers gestuurd. De zogeheten biometrische inlogmethode is daardoor minder fraudegevoelig.

Resultaat

De proef is goed bevallen. Negen op de tien deelnemers geven aan niet meer terug te willen naar de 'oude' methode met wachtwoorden. Bijna driekwart van de gebruikers is het met MasterCard eens en denkt dat biometrisch betalen zal zorgen voor minder fraudegevallen. Arjan Bol, Country Manager MasterCard Nederland, geeft aan dat door de proef in Nederland commerciële interesse is gewerkt vanuit de gehele wereld. Zo is men in Canada momenteel ook een pilot gestart. Voor eind 2017 wil MasterCard biometrisch betalen in heel Europa kunnen aanbieden. De bereidheid van banken speelt hier echter nog een rol bij, omdat zij de MasterCard creditcards uitgeven.

Het grote voordeel van biometrie is het gemak: mensen vergeten wachtwoorden, wat het betalingsproces onnodig lang en complex maakt. Het eenvoudige autoriseren middels de gezichtsherkenning op de mobiele telefoon is in vergelijking met wachtwoorden ideaal. Uiteindelijk wil MasterCard het aantal mogelijkheden uitbreiden, denk aan stemherkenning en ook vingerafdrukken zijn inmiddels mogelijk. De vraag is wel hoeveel belangstelling hier in Nederland voor zal zijn, aangezien men in Nederland online eerder met iDEAL dan met creditcard betaalt.

Liever niet online betalen?

Betaalt u liever niet online, en al helemaal niet met selfies? Maak dan gebruik van de gratis diensten van Places. Met Places Websites maakt u bijvoorbeeld zeer eenvoudig een gratis website aan. Dankzij het design van de website is al uw bedrijfsindormatie in één oogopslag zichtbaar voor uw potentiële klanten. In vijf minuten heeft u de website vormgegeven, vanaf dat moment bent u vindbaar voor online klanten. Meer weten? Bel vrijblijvend naar onze klantenservice op 024 - 3555 299, wij geven u graag meer informatie.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!