Ruim 80% van de websites van dierenartsen is onveilig

Een tijdje geleden werd al bekend gemaakt dat veel bedrijven nog steeds niet over een SSL-certificaat beschikken, waardoor het invullen van persoonsgegevens op deze websites niet veilig is. De internetbrowser van Google, Google Chrome, trof hier destijds al maatregelen tegen. Tegenwoordig krijgen bezoekers van websites zonder SSL-certificaat de waarschuwing dat ze een onveilige site bezoeken.

Wat is een SSL-certificaat?

SSL staat voor Secure Sockets Layer, dit betekent dat er als het ware een beveiligde laag tussen de server van een website en de internetbrowser tot stand wordt gebracht. Hierdoor worden de gegevens die op deze site worden ingevuld en gedeeld, beveiligd en kunnen hackers of derden hier geen toegang tot krijgen. Een website met SSL-certificaat kan je herkennen aan de URL die begint met "https" in plaats van "http". Ook staat er naast de URL vaak een groen hangslot die duidt op het beschikken over een SSL-certificaat. Vaak krijgen bezoekers ook een waarschuwing als een site bezocht wordt zonder deze beveiligde verbinding. Een SSL-certificaat is dus ontzettend belangrijk voor een goede bedrijfswebsite.

Beveiligde websites dierenartsen

Dat een website met SSL-certificaat belangrijk is wordt bij dierenartspraktijken vaak niet begrepen. Dit blijkt uit onderzoek van Telefoonboek.nl. In totaal staan er in deze database 857 websites geregistreerd van dierenartsen. Het overgrote deel hiervan, namelijk 84.3% heeft geen beveiligde website. Slechts 138, ofwel 15.7% beschikt wel over een SSL-certificaat en heeft dus een beveiligde website. Nu is een SSL-certificaat over het algemeen belangrijker bij websites waar persoonsgegevens van bezoekers ingevuld en gedeeld worden dan bij sites die alleen informatie geven. Desondanks krijgen bezoekers van deze sites wel een waarschuwing dat de pagina die ze bezoeken niet veilig is. Hierdoor gaan zij misschien eerder op zoek naar een site die wel beschikt over een beveiligde verbinding.

Een hoop werk aan de winkel

Op het gebied van veiligheid valt er voor dierenartsen nog veel te verbeteren. Heeft uw bedrijf nu ook nog geen SSL-certificaat maar overweegt u dit wel? Ook al dient uw website vooral om informatie te geven en kunnen klanten geen persoonsgegevens verzenden, nog steeds kan u er voordeel van hebben om een SSL-certificaat aan te schaffen. Zo zorgt een beveiligde verbinding er namelijk ook voor dat bezoekers van de site geen waarschuwing krijgen, wat er weer voor zorgt dat uw website als betrouwbaar en professioneel wordt ervaren.