Places logo
Menu

Robotisering van de arbeidsmarkt: China neemt het voortouw

Robotisering van de arbeidsmarkt: China neemt het voortouw

De komende jaren zal de robotisering van de arbeidsmarkt steeds sneller toenemen. Hierdoor zullen bestaande beroepen verdwijnen, met name beroepen waarbij mensen voertuigen besturen en apparaten bedienen. Desondanks blijkt uit onderzoek van Indeed dat zes op de tien Nederlandse werknemers geen angst heeft voor baanverlies als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering. Hoewel in Nederland de robotisering nog even op zich laat wachten lijkt het erop dat China er sneller mee aan de slag gaat.

Robotisering China

Voorheen kon China rekenen op een grote groep arbeiders die bereid waren om tegen lagere lonen te werken dan mensen in het westen. Daar is tegenwoordig geen sprake meer van. Bovendien is er een vergrijzing in China en daardoor neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Hierdoor is er in China een grotere behoefte aan automatisering. China zal daarom een van de voorlopers zijn op het gebied van robotisering van industriële, logistieke software en gezondheidszorg.

Markt voor fabrieksautomatisering

Volgens Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer zal de markt voor fabrieksautomatisering toenemen met 34 procent tot 153 miljoen dollar. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de behoefte aan automatisering in China. Baer verwacht dat dit grote kansen biedt voor beleggers, zo zouden de koersen van softwareontwikkelaars en robotproducenten enorm kunnen stijgen. Er worden bovendien kansen verwacht op het gebied van medische technologie en farmacie.

Robotisering Nederlandse arbeidsmarkt

In Nederland wordt nagedacht over de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt. Sommigen mensen zijn bang dat robots voornamelijk het werk van laagopgeleiden gaan overnemen. Uit onderzoek van Indeed blijkt echter dat veruit de meeste respondenten positief zijn gestemd over de impact van robotisering en artificial intelligence op hun baan. Daarnaast verwachten veel mensen dat er nieuwe banen gecreëerd zullen worden door de robotisering. Tenslotte verwachten respondenten dat voornamelijk productiewerk, logistiek werk en en werk in de financiële sector wordt overgenomen door robots.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!