Places logo
Menu

Polen komt met een leger online waakhonden

Polen komt met een leger online waakhonden

Polen maakt werk van onjuiste informatie die over het land geschreven wordt. Er komt een heus leger van "cyberhuzaren" die via een app of website smaad of laster over het vaderland kunnen melden.

Hecht netwerk cyber soldaten

De nieuwe conservatief-nationalistische regering van Polen neemt extra maatregelen om het imago van het land op te schonen. Er werd een "Liga tegen Laster" opgericht. Oftewel, een verbond die het openbaar zwartmaken van Polen moet tegengaan. De voorzitter van de Liga Mira Wszelak wil een "hecht netwerk" van "enkele miljoenen" creëren, die de smaad en laster melden. Hiervoor ontwikkelden ze een speciale app. De toekomstige online waakhonden moeten wel eerst goedgekeurd worden door de Liga.

"Desinformatie"

De reden voor het ontwikkelen van de app en het vormen van een cyberleger is de slechte reputatie van Polen wereldwijd. De Poolse overheid maakt 60.000 euro vrij om de reputatie van Polen te verbeteren. De Polen vinden dat er nu te veel "desinformatie" de ronde doet. Zo wordt vaak "Poolse concentratiekampen" geschreven in de media, waardoor het kan lijken alsof de Polen de kampen runden, wat niet het geval is. Op dit soort foute uitspraken wordt in Polen meestal fel gereageerd.

Nationalisme

Volgens Wszelak is er geen enkele vaderlandslievende Pool die wezenloos toekijkt naar de "leugens over de geschiedenis" van Polen die verspreid worden. De uitspraak en actie komen niet als verrassing. De nieuwe regering onder leiding van partij PiS moedigt actief patriottisme in het onderwijs, musea en de media ook namelijk ook aan. Het kabinet is voor nationale trots en zelfverheerlijking. Mensen die het tegenovergestelde doen worden hiervoor gestraft.

Cyberleger in andere landen?

Polen is niet het eerste land dat een cyberleger inzet voor zaken als het verbeteren van het imago van het land. Israël deed dit al op een vergelijkbare manier. De vraag is natuurlijk of dit de toekomst is en er straks meerdere landen internetgebruikers op deze manier gaan inzetten.

Foto: Pixabay.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!