Places logo
Menu

Pas op met het invullen van persoonsgegevens: websites van kraamhulp niet altijd veilig

Pas op met het invullen van persoonsgegevens: websites van kraamhulp niet altijd veilig

Elke pas bevallen moeder heeft recht op zorg vlak na de bevalling. Gedurende deze tijd is er een kraamverzorgende die de moeder en pasgeboren baby helpt. Kraamzorg wordt niet geregeld door het ziekenhuis maar dit moeten moeders zelf regelen. Dit kunnen zij doen door op het internet op zoek te gaan naar de geschikte kraamzorg. Wanneer de moeders zich aanmelden via een website delen zij persoonlijke gegevens. Deze persoonlijke gegevens kunnen onderschept worden door hackers of andere partijen. Zijn de websites van kraamzorgorganisaties hiertegen beveiligd? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Wat is een SSL verbinding?

Steeds meer cybercriminelen richten zich op de diefstal van persoonsgegevens. Persoonsgegevens kunnen onderschept worden als deze worden ingevuld op een aanmeldformulier op een onbeveiligde website. Bij het invullen van gegevens is het dus belangrijk om te kijken of de website beveiligd is. Een veilige website is te herkennen aan een URL die begint met "https://" in plaats van "http://". Bovendien staat er bij een veilige website ook een groen hangslot naar de URL die aanduidt dat het dataverkeer op de website niet zomaar onderschept kan worden door hackers of andere partijen.

Onderzoek

Telefoonboek.nl heeft onderzoek gedaan naar 466 werkende websites van kraamzorgorganisaties. Hieruit blijkt dat 84,1% van de websites niet goed beveiligd is. Dit betekent dat slechts 15,9% van de websites van kraamzorginstanties wel beveiligd is. Ronny Oonk Manager van Places Websites vindt dat dit verbeterd moet worden. "Het is belangrijk dat mensen die zich aanmelden voor kraamhulp er zeker van zijn dat hun gegevens beschermd zijn. Het lijkt erop dat dit tot nu toe niet altijd het geval is."

SSL-certificaat

Voor het beveiligen van een website is een SSL-certificaat nodig. SSL is een afkorting van Secure Sockets Layer, dit betekent dat er een extra laag tussen de server van een website en de internetbrowser tot stand wordt gebracht om de veiligheid te waarborgen. Er wordt geadviseerd om een SSL-certificaat voor de gehele website te gebruiken zodat niet alleen één pagina wordt beveiligd. Een website met een SSL-certificaat is niet alleen veiliger, maar het verhoogt ook de positie van de website in de zoekresultaten van Google. Een SSL-certificaat kan online aangevraagd worden. Het certificaat moet vervolgens geïnstalleerd worden op de webserver. Voor een maximale veiligheid moeten de SSL instellingen op de webserver geoptimaliseerd worden.

Responsive websites

Telefoonboek.nl heeft ook uitgezocht in hoeverre de websites van kraamhulp organisaties responsive zijn. Een website is responsive wanneer die zich aanpast aan de grootte van het scherm waarop de website bezocht wordt. Uit onderzoek blijkt dat bijna 20% van de websites responsive is. Dit betekent dat het merendeel van de websites (80%) niet responsive is. Voor veel organisaties is dit dus ook een punt om aandacht aan te besteden.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!