Places logo
Menu

Online vindbaarheid kinderdagverblijven: hoe veilig en gebruiksvriendelijk zijn hun websites?

Online vindbaarheid kinderdagverblijven: hoe veilig en gebruiksvriendelijk zijn hun websites?

In Nederland hebben we al decennialang een relatief goede kinderopvang. En de vraag naar kinderopvang groeit. Ondanks dat er verhoudingsgewijs minder kinderen worden geboren, werken ouders steeds meer en maken ze steeds meer gebruik van kinderopvang. Gelukkig groeit ook het aanbod aan kinderdagverblijven en zorgt de toenemende digitalisering voor een efficiëntieslag in de sector. Dit heeft tot gevolg dat kinderdagverblijven meer aandacht steken in hun websites en online vindbaarheid. Daarom testte Places Websites de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van duizenden websites.

Veel websites inactief

Nog steeds zijn er veel kinderdagverblijven die een inactieve website hebben. In totaal zijn ruim 19 duizend websites getest op status. Van deze websites, waarvan de domeinnaam dus in het bezit is van de eigenaar maar de website niet actief is, zijn er bijna 12 duizend inactief.

SSL-versleuteling

Een basisvoorwaarde voor een veilige website is versleuteling. Dit houdt in dat gegevens die worden uitgewisseld tussen de gebruiker en de server (waarmee de internetpagina gegevens uitwisselt) versleuteld zijn. De gegevens kunnen daardoor niet worden onderschept door internetcriminelen. U kunt dit zogeheten SSL-certificaat herkennen aan het sleuteltje in de adresbalk en aan de 'https' in de URL. Op websites met deze twee kenmerken kunt u dus gerust persoonlijke gegevens achterlaten.

Relatief hoog percentage is beveiligd

Van de 7.927 actieve websites blijkt dat ruim 62% van de kinderdagverblijven een SSL-certificaat heeft toegevoegd aan hun website. Dit betekent dat u op de overige 48% van de websites niet verzekerd bent van het veilig uitwisselen van bijvoorbeeld persoonsgegevens.

Lage gebruiksvriendelijkheid

Als laatste is gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de websites. Websites met een zogenaamd responsive design zijn 'vriendelijk' voor de gebruiker. Het houdt in dat de website goed meeschaalt met het formaat van het scherm van de gebruiker als deze een website bezoekt.

In deze test zijn 1.791 websites meegenomen. Ook uit deze test blijkt dat veel websites niet voldoen. Slechts 24% van de websites bezit over een responsive design.

Conclusie

Uit de verschillende tests blijkt dat bezoekers op meer dan de helft van de websites niet verzekerd zijn van gegevensversleuteling. Zeker nu steeds meer kinderdagverblijven nieuwsbrieven schrijven en online systemen gebruiken voor de communicatie met ouders, is gegevensversleuteling van groot belang.

Bent u eigenaar van een kinderdagverblijf of heeft u een website in een andere branche? Zorg er dan voor dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk is. Niet alleen verhoogt het uw betrouwbaarheid, ook maakt u het voor potentiële klanten prettig om uw website vanaf verschillende apparaten te bezoeken. Daarnaast hebben zoekmachines als Google een voorkeur voor websites met een SSL-certificaat en responsive design. Het kan uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) dus een flinke boost geven.

Ontdek Places Websites


Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!