Places logo
Menu

Driekwart van de websites van middelbare scholen zijn onveilig

Driekwart van de websites van middelbare scholen zijn onveilig

Het onderzoeksbureau Open State deed eind 2017 onderzoek naar de veiligheid van websites in verschillende sectoren. Onder een veilige website wordt hier verstaan dat een website minimaal over een SSL-certificaat beschikt, waardoor persoonlijke gegevens niet gedeeld kunnen worden met hackers of derden. Een van de sectoren waar onderzoek naar werd gedaan was het onderwijs. De resultaten lieten veel te wensen over, aangezien in het primair onderwijs slechts 29% van de onderzochte 5.147 domeinen een beveiligde SSL verbinding had. In het speciaal onderwijs was dit percentage hetzelfde, alleen werden hier minder websites onderzocht (466). In het middelbaar, hoger en wetenschappelijk (beroeps)onderwijs waren deze percentages aanzienlijk hoger, echter was hier het aantal onderzochte domeinen betrekkelijk lager. Telefoonboek.nl deed een soortgelijk onderzoek, maar focuste alleen op websites van scholen in het voortgezet onderwijs.

Wat is een SSL verbinding?

SSL is een afkorting van Secure Sockets Layer, dit betekent dat er als het ware een extra laag tussen de server van een website en de internetbrowser tot stand wordt gebracht om de veiligheid te bevorderen. Een website die gebruik maakt van zo"n beveiligde SSL verbinding is te herkennen aan de URL. De URL begint hier namelijk met https:// in plaats van http://. Naast de URL staat ook een groen hangslot, wat erop duidt dat het dataverkeer op deze website niet zomaar onderschept kan worden door hackers of derden. Controleer dus altijd even of u zich op een beveiligde website bevindt voor u formulieren invult, alhoewel u vaak ook een waarschuwing krijgt als u op zich op een website begeeft die niet veilig is.

Onderzoek Telefoonboek.nl

Naast het delen van contactinformatie van bedrijven, klantbeoordelingen en ratings, onderzoekt Telefoonboek.nl ook regelmatig het aantal veilige websites in een bepaalde sector. In de database waren maar liefst 862 werkende websites van scholen in het voortgezet onderwijs opgenomen. Van dit aantal had 74%, ofwel 641 websites, geen beveiligde verbinding. Dit betekent dat iets minder dan 30% wel een beveiligde verbinding had. Dit laat veel ruimte over voor verbetering voor scholen in het voortgezet onderwijs.

Heeft uw bedrijfswebsite nog geen beveiligde SSL verbinding maar overweegt u dit wel? Naast de extra laag van beveiliging zorgt het er ook voor dat de website betrouwbaarheid en professionaliteit uitstraalt. Daarnaast krijgen uw bezoekers geen vervelende waarschuwingsmeldingen. Krijgen zij dit wel, dan zou dit de bezoekers van uw website kunnen afschrikken en zullen zij mogelijk voorzichtiger omgaan met formulieren en links op uw website. Vooral webshops kunnen hier de nadelige gevolgen van ervaren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!