Places logo
Menu

Zo werk je net zo veilig thuis als op kantoor tijdens corona

Zo werk je net zo veilig thuis als op kantoor tijdens corona

Al een hele tijd probeert werkend Nederland vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk thuis te werken. Wellicht ben je er inmiddels al aan gewend, of mis je toch je oude vertrouwde bureau op kantoor? Belangrijk is dat je indien je thuis werkt even veilig kan werken als op kantoor en dat je bijvoorbeeld niet opeens de dupe wordt van een cyberaanval. Waar moet je als thuiswerkende medewerker voor waken en waaraan kan je zien of jouw online werkomgeving thuis even goed beveiligd is als op kantoor? Places.nl legt het je uit.

Door de coronamaatregelingen hebben veel organisaties snel moeten schakelen van op kantoor werken naar thuis werken. Veel bedrijven hebben nieuwe diensten aangeschaft om het thuiswerken te vergemakkelijken. Zij hebben zich echter niet altijd goed in deze oplossingen verdiept en daar maken cybercriminelen zonder schaamte gebruik van. Ze gebruiken allerlei tactieken om inloggegevens van thuiswerkdiensten te stelen. Ook kun je, als je thuis werkt, minder snel bij een IT-team terecht voor geavanceerde beveiligingsmaatregelen, wat je vatbaarder maakt voor deze cyberaanvallen. Lees hieronder hoe je deze cybercriminelen het hoofd kan bieden.

Let op phising mails

Krijg je e-mails van een onbekende afzender? Klik dan niet op de links in deze berichten, open geen bijlagen en vul geen gegevens in. Het aantal phishing mails die woorden als corona of COVID-19 bevatten zijn op dit moment in opkomst, zoals e-mails met nepnieuws over het virus waaraan een bijlage is toegevoegd. Open je de bijlage, dan wordt je computer besmet met malware. Wees hier dus alert op. Krijg je zo'n mail binnen? Meld het dan bij de ICT-afdeling van jouw organisatie.

Bescherm gevoelige documenten

Staan gevoelige documenten niet op de server, maar alleen op een usb-stick of op papier? Zorg er dan voor dat ze op de server van je bedrijf komen te staan. Je wilt liever niet rondlopen met hardcopy documenten waar persoonlijke gegevens van klanten op staan. Kun je deze documenten niet direct op de server zetten, zorg dan dat je de gegevens op een usb-stick versleutelt. Zorg wel dat je deze gegevens zo snel mogelijk op de server van jouw bedrijf zet. Hoe langer je met een losse usb-stick rondloopt, hoe meer kans je loopt om deze te verliezen of in sommige gevallen zelfs gestolen kan worden.

Wees voorzichtig met het gebruik van (video)chatdiensten

Nu we niet meer zomaar bij onze vrienden en familie op bezoek kunnen, videobellen we meer via Whatsapp of Facetime. Maar om deze diensten te gebruiken voor werkgerelateerde situaties waarin je gevoelige informatie bespreekt, is minder handig. Maak hiervoor bij voorkeur gebruik van beschikbare veilige communicatiemiddelen. Soms hebben organisaties beveiligde opties om te videobellen of te chatten. Zorgorganisaties gebruiken in deze tijden bijvoorbeeld systemen die voldoen aan strenge normen die voor de zorg zijn vastgesteld om te bellen met patiënten. Wellicht dat dit soort beveiligde opties ook uitkomst kunnen bieden voor jou.

Werk in een beveiligde werkomgeving

Probeer zoveel mogelijk in een beveiligde thuiswerkomgeving te werken. Zorg dus dat je thuis kan inloggen op de server. Wees ook voorzichtig met het gebruik van cloud-, opslag- of e-maildiensten, zeker wanneer deze gratis zijn. Het zou kunnen dat zo'n dienst juist gratis is omdat de aanbieder uw gegevens doorspeelt aan derden. Ook andere onbeveiligde sites die je bezoekt, kunnen dit doen. Maar hoe weet je nu wanneer een site 'veilig' is? Daarvoor moeten websites aan een aantal eisen voldoen. Zo moet een website van een https-verbinding en een slotje in de adresbalk zijn voorzien. Websites met deze verbindingen zijn beveiligd met een SSL-certificaat.

Dit certificaat geeft klanten garantie onder andere inlog- en contactgegevens beveiligd zijn en niet zichtbaar zijn voor derden. Wanneer websites over een SSL-certificaat beschikken, kun je ze dus als werknemer veilig bezoeken. Maar voor ondernemers is het dus ook zaak om over dit certificaat te beschikken, zodat klanten weten dat je over een veilige website beschikt. Tevens beloont Google goed beveiligde websites door hen hoger te ranken in de zoekresultaten. Zo ben je ook nog eens beter vindbaar!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het beter beveiligen van je website? Wanneer je een website bij Places.nl laat maken, beschikt deze altijd over een SSL-certificaat. Zo weet je zeker dat jouw bezoekers en klanten veilig jouw website bezoeken.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!