Places logo
Menu

Nederland kent sterkste economische groei in tien jaar

Nederland kent sterkste economische groei in tien jaar

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,5%. Dat is de sterkste economische groei sinds 2007. Ook de komende jaren blijft de economie volgens de prognoses doorgroeien: met 2,1% in 2018 en 1,9% in 2019. Deze cijfers werden bekend gemaakt door het CBS en de Nederlandsche Bank in de jaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten. Maar wat betekent dat voor de ondernemer?

Inhaalslag op de arbeidsmarkt

De werkloosheid zal in 2019 gedaald zijn naar 4,4% van de beroepsbevolking, maar het aanbod aan personeel krimpt gelukkig voor werkgevers niet mee. Het aantal arbeidsplaatsen groeit wel, maar daar staat tegenover dat het arbeidsaanbod meegroeit. De verwachting is dat meer mensen die niet werken op zoek zullen gaan naar een baan en dat parttimers sneller naar meer uren zullen gaan.

Koopkracht

Huishoudens krijgen meer te besteden: hun consumptie zal jaarlijks met 1,5% tot 2% groeien. Vooral B2Cbedrijven zullen over het algemeen op meer klandizie kunnen rekenen. Dit komt onder andere door de eerder genoemde groeiende werkgelegenheid. Men zal automatisch ook eerder geneigd zijn (grote) aankopen te doen.

Bedreigingen

Natuurlijk zijn deze cijfers voor de komende jaren gebaseerd op een prognose. Er zijn altijd nog zaken die de markt zouden kunnen beïnvloeden. Vooral een aanscherping van de hoge importtarieven in de Verenigde Staten zou roet in het eten kunnen gooien. Als de regering van president Donald Trump hogere importtarieven voor buitenlandse producten oplegt, kan het zo zijn dat meer landen meegaan in het beschermen van de eigen markt. Een wereldwijde golf van hogere importtarieven zou nadelig kunnen uitwerken voor de Nederlandse export.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!