Places logo
Menu

Muziekstudio Legato: 'Doe iets waar je hart ligt'

Muziekstudio Legato: 'Doe iets waar je hart ligt'

In juni staat het bedrijf Muziekstudio Legato uit Schiedam in de schijnwerpers bij de bedrijfsvermelding van de maand bij Telefoonboek.nl. Eigenaresse Anita Delfos geeft Telefoonboek.nl een kijkje in de keuken bij haar bedrijf: "Het bestaat niet dat iemand geen muziek kan maken."

Van leidinggevende naar ondernemer

Anita Delfos is 24 jaar muziekdocente en leidinggevende geweest bij het Koorenhuis in Den Haag. "Door een subsidiestop in de cultuursector ben ik toen zonder werk gekomen. Tegenwoordig is loondienst in de culturele sector niet meer aan de orde. Ik had al ervaring als leidinggevende dus ik was het wel gewend dingen te regelen. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en in maart 2013 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In september 2013 ben ik echt begonnen met Muziekstudio Legato.

Muziekstudio Legato

Muziekstudio Legato zit gevestigd in Schiedam: "Ik heb mijn muziekruimte aan huis en daarom ook de naam studio, want ik geef echt les in een studio boven het huis. Vandaar dat er rondom ook geen overlast is, het is vooral belangrijk dat de buren er geen last van hebben. Legato is een muziekterm welke verbinden betekent. Het verbinden van noten en het verbinden van de wijk hier in Schiedam door middel van muziek. In ben in september begonnen met één leerling, inmiddels heb ik er 14. We hebben binnenkort ook het eerste leerlingenconcert, dat wordt gehouden in een muziekcafé in Vlaardingen."

Alles zelf regelen

Anita Delfos heeft een hele tijd in loondienst gewerkt, maar het ondernemerschap bevalt haar goed: "Ik heb een eenmansbedrijf en dat bevalt beter dan ik op voorhand gedacht had. Ik heb natuurlijk in loondienst gewerkt. Dan wordt alles voor je geregeld en krijg je je salaris op vaste tijden binnen. Toen ik de knoop door heb gehakt om mijn eigen bedrijf te starten heb ik ook alles zelf geregeld. Natuurlijk, met hulp van mijn partner voor de website en advies langs de zijlijn, maar voor de rest heb ik alles zelf geregeld. Ik vind het fijn om eigen baas te zijn, dan hoef je geen verantwoording af te leggen. Als het mooi weer is en ik heb zin om een rondje te wandelen dan kan dat gewoon.

Muziek maken kan altijd

Muziek is voor iedereen, zo stelt Anita Delfos: "Ik heb een aantal kinderen, tieners en volwassenen op les nu, maar eigenlijk maakt leeftijd niet uit. Het maakt niet uit of je kind, jongere of volwassene bent. Mijn jongste leerling is vijf, maar ik heb ook lesgegeven aan een mevrouw tot haar 90e jaar. Muziek maken kan altijd en op elk niveau. De één komt er waarschijnlijk wat verder mee dan de ander maar plezier kun je er altijd mee maken. Het niveau maakt echt niet uit. Ik heb veel beginners maar ook een paar vergevorderde leerlingen."

Lokale vindbaarheid

Anita Delfos is in september 2013 echt begonnen met lesgeven, ze vertelt over hoe het is om een start te maken als bedrijf: Ik ben begonnen met de website, dat heeft wel even geduurd voordat die af was. Toen deze klaar was ben ik gestart met flyeren in Schiedam. Ik ben dus begonnen met leerlingen uit Schiedam, maar ik heb nu ook leerlingen uit Rotterdam, Vlaardingen en Rijswijk. Mond-tot-mondreclame werkt nog heel erg goed, ik geef bijvoorbeeld ook het neefje van een bekende van mij les."

Online

"Op de website staat alle informatie die mensen nodig hebben, ik let erop dat dit overzichtelijk is. De website is eenvoudig en duidelijk, mensen moeten kunnen vinden waar ze naar zoeken. Een website moet helder zijn, met gemakkelijke tabbladen plus de gewenste informatie. Mijn tarieven staan er op, maar ik heb er ook actuele informatie opstaan: bijvoorbeeld over het leerlingenconcert." "Daarnaast heb ik ook een Facebook-pagina welke gelinkt is via een button op mijn website. Ik heb bewust de Facebook-pagina in dezelfde stijl van de website gedaan, waarin ik ook mijn briefpapier en rekeningen heb. Dat zorgt voor herkenbaarheid." "Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe online ontwikkelingen en je aan te passen. Je moet via internet en Google vindbaar zijn, want klanten zoeken daar. Als je daarin niet meegaat dan sla je de plank mis. De meeste leerlingen vinden de Facebook-pagina wel leuk, alhoewel ik nog niet echt merk dat ik er nieuwe klanten mee trek. Maar leerlingen die betrokken zijn zeggen het ook voort en daar haal je wel weer nieuwe contacten uit." "Het gebruiken van andere social media dan Facebook is de volgende stap, maar daar heb ik het nu te druk voor. Ik heb namelijk ook nog een coaching praktijk opgericht, los van Muziekstudio Legato. Daar ga ik nu mee aan de slag en moet ik nog veel voor regelen: de administratie, veel netwerken. Zo krijg ik mijn week wel vol. Ik heb altijd vier dagen gewerkt en nu is ook vrijdag mijn vrije dag. Ik merk dat ik dan toch nog een hoop op het programma heb staan, dat is alleen maar goed. Dingen als netwerken, administratie, lessen voorbereiden en contact onderhouden met partijen als bijvoorbeeld het café van het leerlingenconcert slokt veel tijd op."

Muziekstudio Legato & Telefoonboek.nl

Anita Delfos legt uit waarom ze voor een uitgebreide bedrijfsvermelding bij Telefoonboek.nl heeft gekozen: "Bij Telefoonboek.nl heb ik het idee dat je waar voor je geld krijgt. Ik word goed geholpen, het helpt bij mijn online vindbaarheid en het is niet te duur. Ik startte niet met heel veel kapitaal dus ik moet slim met mijn betalingen omgaan. Je moet daar te vinden zijn waar mensen zoeken. Het is gemakkelijk op deze manier en het contact verloopt goed."

Kijk naar je hart

"Je eigen bedrijf moet je doen in iets waar je hart ligt. Waar je achter staat en in gelooft, dat is naar mijn idee de belangrijkste voorwaarde om een bedrijf te starten en het succesvol te maken. En daarnaast: netwerken, netwerken, netwerken. Mijn motto is altijd: muziek maken is heel erg leuk en het bestaat niet dat iemand het niet kan. Je kunt er altijd plezier aan beleven: een echte aanrader."

Muziekstudio Legato

De Velden 108

3124 CP Schiedam

www.muziekstudio-legato.nl

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!