Places logo
Menu

Moederbedrijf Google draait miljardenwinst ondanks torenhoge boete Europese Unie

Moederbedrijf Google draait miljardenwinst ondanks torenhoge boete Europese Unie

Alphabet, het moederbedrijf van Google, presenteerde afgelopen maandag haar cijfers voor het tweede kwartaal van 2018. Ondanks de hoge boete van de Europese Unie heeft het bedrijf nog steeds een miljardenwinst behaald. Bovendien heeft de waarde van het aandeel van het bedrijf een recordhoogte bereikt.

Boetes van de Europese Unie

Alphabet ontving een boete van de Europese Unie van meer dan 5 miljard dollar. Dit omdat Alphabet misbruik zou maken van haar machtspositie bij het besturingssysteem Android. Zo zou Alphabet de consument bijvoorbeeld verplichten tot het installeren van alle Google apps. De woordvoerder van Alphabet zei tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat dit nodig is om het besturingssysteem breed aan te kunnen bieden en deelde mee in beroep te gaan tegen de boete. Zonder de boete was de winst in het afgelopen kwartaal 8,3 miljard dollar geweest, nu lag deze bij 4,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal had Google ook al te doen met een boete vanuit de Europese Unie, die had betrekking op de functie Google Shopping.

Alphabet draait hoge omzet

De totale omzet van Alphabet steeg met ruim een kwart naar 32,7 miljard dollar. Het grootste deel van de omzet haalt Alphabet uit innames van advertentiemogelijkheden op platformen zoals Google. Deze omzet ligt bij 28 miljard dollar, zo'n 85% van de totale omzet. De rest van de omzet wordt behaald door onder andere clouddiensten of het project voor zelfrijdende auto's genaamd Waymo.

Overtroffen verwachtingen leiden tot recordwaarde aandeel

Met de hoge winst heeft Alphabet menig verwachtingen overtroffen. De waarde van het Alphabet aandeel bereikte dan ook een recordwaarde op dinsdag 24 juli van 1.275 dollar. Op het einde van de dag lag de waarde bij 1.248,08 dollar. In totaal is alphabet nu 840 miljard dollar waard op de beurs en komt daarbij steeds dichter bij Apple, dat met 940 miljard dollar het bedrijf met de hoogste beurswaarde is. Tussen de bedrijven Apple en Alphabet ligt alleen nog Amazon, met een beurswaarde van 874 miljard dollar.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!