Places logo
Menu

Linkbuilding: Hoger in zoekmachines en meer bezoekers

Linkbuilding: Hoger in zoekmachines en meer bezoekers

Wanneer uw onderneming een website heeft, wilt u deze uiteraard graag bovenaan in de resultaten van een zoekmachine zien staan. Uw website wordt namelijk niet automatisch door potentiële klanten gevonden. U kunt dit een handje helpen door middel van Linkbuilding. Linkbuilding is een onderdeel van Search Engine Optimisation (SEO), en kan ervoor zorgen dat het bezoekersaantal van uw website flink stijgt. Tijd om met linkbuilding aan de slag te gaan!

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding omvat alle manieren om meer links naar uw website te krijgen. Een link is simpel gezegd een verwijzing van website A naar website B. Deze links zijn belangrijk voor uw website. Hoe meer verwijzingen naar uw website of pagina, des te belangrijker zoekmachines als Google uw website of pagina vinden. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Voorbeelden van backlinks voor uw website zijn verwijzingen naar uw website in een blog, of een Facebook-post bericht met daarin een link naar uw website. De hoeveelheid backlinks naar een pagina wordt door zoekmachines gezien als een graadmeter voor de relevantie van uw pagina. Hoe meer backlinks, hoe hoger uw website in de zoekresultaten van Google komt en hoe meer bezoekers u op uw website kunt verwachten!

Linkbuilding: oud versus nieuw

Zoals gezegd werkt Google met het aantal backlinks om uw website te waarderen. Voor Google is het belangrijk wélke websites backlinks plaatsen naar uw website. De manier waarop Google deze backlinks beoordeelt is de laatste jaren flink veranderd. Voorheen waren startpagina's en artikel-directories belangrijk. Een startpagina is een website over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld restaurant.startpagina.nl, met links naar websites die daar iets mee te maken hebben. Wanneer u een restaurant heeft en een link op deze pagina wilt, kunt u deze inkopen. U betaalt de beheerder dan een bedrag en u krijgt een verwijzing op deze startpagina naar uw website. Artikel-directories zijn websites waar artikelen met links naar andere websites worden geplaatst. Backlinks op deze startpagina's en artikel-directories kunnen worden ingekocht bij de beheerders van deze startpagina. Dit zijn dus 'kunstmatig' verkregen backlinks. Het nieuwe idee van Google is dat backlinks niet meer kunnen worden ingekocht, maar dat deze verdiend moeten worden. De basisgedachte is dat uw website inhoud heeft die zo interessant is dat andere websites er graag naar willen linken. Google kijkt tegenwoordig niet alleen meer naar startpagina's of artikel-directories, maar naar alle websites om uw backlinks te beoordelen. Ook links via bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Google Plus zijn van belang. Een link die via Social Media wordt verspreid is eigenlijk een soort aanbeveling voor Google om deze hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Wanneer u een link naar uw website via een twitterbericht verspreid naar 100 volgers, heeft u voor Google 100 backlinks verdiend. Het kan dus heel waardevol zijn wanneer Twitteraars met veel volgers, of Facebook pagina's met veel likes een link naar uw website gaan delen.

Linkbuilding tips

Dan is het nu tijd om te kijken hoe u de juiste backlinks kunt gaan verdienen. Voordat u hiermee begint, zorg er dan voor dat uw website compleet is en dat deze gebruiksvriendelijk is ingericht. Dit is belangrijk omdat uw nieuwe bezoekers op een prettige en goed werkende website terecht moeten komen. Wanneer dit het geval is kunt u aan de slag met linkbuilding. Het kost u wat tijd en inspanning, maar het zorgt gegarandeerd voor meer bezoekers op uw website.

1. Samenwerken met andere websites

Het kopen van links op startpagina's en artikel-directories was een populaire manier om snel meer links te verkrijgen. Helaas geeft Google nauwelijks meer om dit soort backlinks. De nieuwe manier om via andere websites toch backlinks te verkrijgen is samenwerken met andere websites en weblogs. U betaalt dan niet meer voor een backlink, maar verkrijgt deze doordat andere websites en weblogs over u praten. Dit wordt ook wel 'Cross Promotion' genoemd. Cross promotion houdt in dat aan elkaar verwante producten of diensten samen worden gepromoot. Voorbeelden van gezamenlijke promotie is een software bedrijf voor web shops en een online marketing bedrijf, of een nagelstudio en een schoonheidssalon. Dit zijn diensten die elkaar aanvullen. Een perfecte gelegenheid voor een samenwerking om backlinks naar uw eigen website te krijgen.

2.Reageer op weblogs

Tegenwoordig kan en mag iedereen een eigen blog bijhouden. Dit betekent dat er over ieder mogelijk onderwerp wel een weblog bestaat. Dit is relevant voor u, omdat u kunt reageren op deze weblogs. Bij het invullen van uw gegevens bij uw reactie is er vaak ook een optie waarbij u een internetadres kunt invullen: uw webadres! Dit is een eenvoudige manier om gratis relevante backlinks te verdienen. Wanneer u een bedrijf heeft dat bruiloften en partijen organiseert kunt u opzoek gaan naar weblogs over bruiloften. Allereerst gaat u naar Google blogsearch en typt u mogelijke zoekopdrachten in, bijvoorbeeld 'bruiloft organiseren' of 'tips bruiloft'. U krijgt dan een overzicht van allerlei weblogs die gerelateerd zijn aan uw onderwerp. Wanneer u een artikel ziet waar uw doelgroep ook in geïnteresseerd is, dan kunt u hierop reageren. Bij deze reactie kunt u dan het adres van uw website invoeren; een eenvoudig verdiende backlink! Wanneer u een reactie plaatst bij een weblog, zorg er dan voor dat u een inhoudelijke bijdrage levert aan het artikel. Een kale link naar uw pagina of een boodschap die niets te maken heeft met de blog waar u op reageert is negatieve reclame voor uw website.

3.Discussieer op een relevant forum

Ook het reageren op een forum is een eenvoudige manier van online marketing. Een forum is een digitale discussiepagina over een bepaald onderwerp, waar iedereen op mag reageren. Middels een reactie op een forum kunt u uw expertise aan de lezers van het forum laten zien. Lezers hebben direct door wanneer iemand ergens iets vanaf weet en zijn dan eerder geneigd meer informatie over u of uw website op te zoeken. Daarnaast kunt u uw reactie gebruiken om een backlink te verdienen. Wanneer u een forumaccount aanmaakt, kunt u vaak een digitale handtekening opgeven met daarin een webadres. Deze wordt dan automatisch onder uw reactie weergegeven. Verder kunt u, wanneer de reactie inhoudelijk overeenkomt met de informatie op uw website, ook ín uw reactie een link naar uw website plaatsen.

4.Sociale netwerken

Zoals eerder in dit artikel al genoemd, kan Social Media een belangrijke rol spelen bij het verdienen van backlinks. Het gaat dan vooral om sociale netwerken die 'invloedssfeer' hebben op het web. Dit zijn mensen of bedrijven met websites, blogs en social media accounts met veel bezoekers en volgers. Wanneer deze personen een link plaatsten naar uw website, zien al deze bezoekers en volgers deze link. Dit betekent: meer backlinks! Google hecht steeds meer waarde aan de links die worden gedeeld via social media. Wanneer een website wordt gedeeld via social media met veel volgers, betekent dit voor zoekmachines dat deze website door veel mensen relevant gevonden wordt. Ook kunt u zelf actief aan de slag met het delen van uw eigen website via social media.

Aan de slag!

Wanneer u met bovenstaande tips aan de slag gaat zult u zien dat het aantal bezoekers van uw website al snel gaat stijgen. Houd wel in uw achterhoofd dat backlinks vanaf websites met hetzelfde onderwerp veel beter zijn dan backlinks vanaf websites die niets met uw onderwerp te maken hebben. Daarnaast kan het van waarde zijn om aanwezig te zijn op andere zoekmachines, zoals telefoonboek.nl. Dit is niet alleen belangrijk om backlinks te verdienen, maar ook omdat de kans dat Google u dan vindt ook wordt vergroot. Voor meer informatie over uw vindbaarheid op Telefoonboek.nl kunt u contact opnemen met 024-3555299, of stel uw vraag online via het contactformulier.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!