Places logo
Menu

Mobiel internet: laat hackers uw vakantie niet dwarsbomen!

Mobiel internet: laat hackers uw vakantie niet dwarsbomen!

De vakantieperiode loopt op zijn einde, en langzaamaan komen werkgevers en werknemers zongebruind weer terug naar Nederland. De zonnebrillen gaan terug in de la en de smartphones worden weer ingesteld op het eigen netwerk. In het buitenland schakelen mobiele telefoongebruikers namelijk massaal over op Wifi-spots van bars, restaurants en hotels. Dat bespaart veel geld, maar is gevaarlijker dan vaak wordt gedacht. Voorkom diefstal en afluisterpraktijken met de tips en trics van Places.nl voor mobiel internet in het buitenland!

Het gevaar van hackers

Net zoals telefoons slimmer zijn geworden, hebben ook hackers niet stil gezeten. Zij beschikken over verschillende methoden om in te breken in uw smartphone en gevoelige informatie zoals wachtwoorden te achterhalen. Zo kunnen zij toegang krijgen tot uw bankgegevens en inlogcodes voor uw e-mail en social media accounts. Vooral wanneer u uw telefoon voor zakelijke doeleinden gebruikt, kan gevoelige informatie in verkeerde handen vallen. Op uw eigen 3G- of 4G-netwerk bent u meestal goed beveiligd tegen inbrekers, maar op Wifi-spots is dit helaas vaak niet zo. Zodra u inlogt op een vreemd netwerk, bent u niet meer gegarandeerd van een veilige netwerkomgeving. In sommige gevallen maken hackers zelfs eigenhandig Wifi-spots aan die lijken op namen van restaurants en andere openbare gelegenheden. Voorzichtigheid is dus geboden.

Maak gebruik van beveiligingssoftware

Installeer of update voor vertrek complete, betrouwbare software die uw telefoon of tablet beschermt. Zo wordt u gewaarschuwd voor onveilige websites die uw apparaat schade kunnen toebrengen. Kijk voor meer informatie over beveiligingssoftware eens op de website van de Consumentenbond. Hier worden verschillende virusscanners (gratis en betaald) met elkaar vergeleken.

Ga er altijd van uit dat WiFi-spots onveilig zijn

Met deze vuistregel zorgt u ervoor dat u altijd op uw hoede bent. Ook netwerken waar een wachtwoord voor nodig is, zijn niet per definitie veilig. Als u toch graag gebruik wilt maken van een openbaar netwerk, vermijd dan websites waar u wachtwoorden voor nodig heeft. Websites met weervoorspellingen, nieuws en andere informatie zijn veiliger dan uw social media pagina's of uw e-mail. Wilt u toch graag uw mail checken op uw vakantiebestemming? Laat uw mail dan doorsturen naar een tijdelijk e-mailaccount, zodat eventuele hackers geen toegang hebben tot uw echte inbox. Toch nog even een Facebookbericht versturen? Verander dan na gebruik uw wachtwoord.

blog_mobielinternetten

Internet met een VPN

Een VPN is een Virtual Private Network. Als u via een VPN-verbinding internet, worden alle gegevens die het netwerk uitzendt gecodeerd. Hierdoor zijn uw data onleesbaar voor hackers, waardoor het voor hen lastig wordt om toegang te krijgen tot uw gegevens. Ook met een VPN-verbinding bent u echter niet 100% veilig, let dus nog steeds goed op welke websites u betreedt! Bezoek nooit websites waar de letters 'http' ontbreken in de URL.

Grijp direct in

Is uw telefoon of tablet gestolen? Onderneem dan meteen actie. Zorg dat u een lijst met telefoonnummers bij de hand heeft waarmee u uw simkaart en bijvoorbeeld de app voor internetbanieren kunt blokkeren. Zo kan de dief niet aan de haal met uw bankzaken en heeft hij geen toegang tot andere accounts.

Neem het zekere voor het onzekere!

Ondanks het gemak van openbare netwerken, is het verstandig om in het buitenland uw eigen netwerk te blijven gebruiken. Dit hoeft niet duur te zijn, als u voor uw vertrek een aantal voorbereidingen treft. Neem bijvoorbeeld contact op met uw provider voor informatie over de tarieven van internetten in het buitenland. Meestal kunt u uw internetbundel eenmalig uitbreiden met extra MB voor buiten Nederland. Als u toch graag gebruik maakt van openbare netwerken, installeer dan vóór vertrek een VPN. Zo maakt u het hackers lastiger om achter vertrouwelijke informatie te komen. Meer informatie over zorgeloos vakantie vieren? Lees dan ook de blog over telefonische bereikbaarheid in vakantieperiodes.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!