Places logo
Menu

Kritiek van de Consumentenbond op refurbished iPhones leidt tot een nieuw keurmerk

Kritiek van de Consumentenbond op refurbished iPhones leidt tot een nieuw keurmerk

Voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuwe telefoon, maar niet de hoofdprijs willen betalen biedt de refurbished telefoon een uitkomst. De tweedehands toestellen worden opgeknapt door winkels en daarna doorverkocht. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat bij de meerderheid van de onderzochte telefoons iets mis was.

Wat is een refurbished iPhone?

Leapp, Swoop en Telefoondiscounter zijn winkels die gespecialiseerd zijn in het verkopen van refurbished iPhones. Een refurbished iPhone is een telefoon die eerder gebruikt is en daarna uitvoerig gecheckt wordt door Apple specialisten. De telefoon wordt schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Het belangrijkste verschil tussen een refurbished iPhone en een tweedehands telefoon is dat een refurbished telefoon gecontroleerd is en dat er een garantie op zit. Refurbished iPhones zijn er in verschillende prijzen, hoe beter de telefoon is opgeknapt hoe hoger de prijs is. Gemiddeld zijn refurbished toestellen zo'n 17% goedkoper dan een nieuw toestel.

Onderzoek van de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de kwaliteit van refurbished iPhones. In het onderzoek zijn 18 refurbished iPhones uit 9 verschillende winkels getest. Er zaten behoorlijke verschillen tussen de 18 geteste modellen. Bij vier toestellen was de staat onvoldoende. Dit kwam bijvoorbeeld door een bevuilt scherm, krasjes op het scherm en andere gebruikssporen. Ongeveer eenderde van de toestellen is te beschouwen als een goede aankoop.

Keurmerk voor refurbished iPhones

Na het onderzoek waren consumenten meer terughoudend bij de aankoop van een refurbished toestel. Om consumenten een kwaliteitsgarantie te geven heeft brancheorganisatie Techniek Nederland een nieuw keurmerk in het leven geroepen: een kwaliteitsgarantie voor refurbished iPhones. Momenteel hebben drie aanbieders zo'n kwaliteitsgarantie gekregen. Als een bedrijf een kwaliteitsgarantie heeft betekent dit dat een externe partij de refurbished iPhones heeft gecontroleerd of geïnspecteerd voor ze worden verkocht. Bovendien krijgen consumenten twee jaar garantie op de verkochte toestellen. Het keurmerk geldt nu alleen nog voor iPhones.

Waar kunt u als ondernemer op letten?

Bij de aankoop van een nieuwe smartphone is het handig om eens te kijken of het een marge- of btw-product is. Een btw-product is een standaard product waar de standaard belasting over wordt geheven. Een margeproduct, is een gebruikt product dat is ingekocht en waar minder btw over betaald hoeft te worden. Bij de oorspronkelijke aankoop van het toestel is al btw betaald en daardoor hoeft dit niet nog eens te gebeuren. Als ondernemer kunt u de btw-kosten van het product aftrekken. Bij een btw-product zou er dus 21 procent van de prijs afgetrokken worden. Bij een margeproduct kunt u geen of een stuk minder btw aftrekken. Hierdoor kan het voordeliger zijn om als ondernemer voor een btw-product te kiezen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!