Places logo
Menu

Kleurgebruik op uw website: een psychologisch effect

Kleurgebruik op uw website: een psychologisch effect

U hoort het wel vaker: bij het vormgeven van uw website is het kleurgebruik belangrijk. Kleuren zouden allerlei onbewuste associaties oproepen, die verschillende effecten kunnen hebben op de bezoeker van uw website. Nuttig om te weten natuurlijk, maar u heeft er niks aan als u niet weet welke kleuren welk effect hebben. Daarom geeft Places.nl u in deze blog een overzicht!

Rood

Rood is een kleur die snel in het oog springt en een indruk geeft van urgentie. Het staat voor energie, kracht en warmte en doet onze hartslag versnellen. Het is een kleur die stimuleert om actie te ondernemen. Goed te gebruiken als u snel iets gedaan wilt hebben van de klant!

Blauw

Waar rood een direct fysiek effect heeft, werkt blauw meer mentaal. Het staat voor betrouwbaarheid, effectiviteit en communicatie. Lichtblauw zorgt voor een betere concentratie, donkerblauw stimuleert helder denken. Bovendien is blauw van veel mensen de favoriete kleur, reden voor een direct gevoel van positiviteit.

Geel

Net als rood grijpt ook geel snel de aandacht. Het wordt geassocieerd met veel positieve eigenschappen als jeugdigheid, optimisme, zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid. Als u deze kleur juist gebruikt, zullen die emoties dan ook op worden geroepen. Maar pas wel op: teveel geel werkt averechts.

Groen

Groen is een ontspannende kleur, die associaties oproept met balans, verfrissing en vrede. De kleur groen kan van alle kleuren het gemakkelijkst door de ogen worden verwerkt, omdat het in het midden van het kleurenspectrum zit. Reden dus voor een ontspannen sfeer op uw website.

Paars

Paars is typisch een kleur die in verband wordt gebracht met luxe en kwaliteit. Wilt u dit benadrukken op uw website, dan roept paars dus het juiste gevoel op. Bovendien stimuleert deze kleur het bewustzijn en laat het mensen langer nadenken over hun keuze.

Oranje

Naast dat oranje natuurlijk onze typische nationale kleur is, wordt het ook geassocieerd met comfort en eten. Bovendien roept de kleur oranje een gevoel op van warmte, veiligheid en plezier en werkt het stimulerend op de bezoeker.

Zwart

Hoewel zwart vaak beschouwd wordt als een negatieve kleur, roept het juist een gevoel van veiligheid en aantrekkingskracht op. Bovendien staat het voor wijsheid en efficiëntie en roept het bij uw bezoeker een gevoel op van energie en ernst.

Wit

Niet verrassend, maar wel waar: wit staat voor hygiëne en zuiverheid. Het geeft uw website een frisse en verzorgde indruk, en roept een gevoel van eenvoud en efficiëntie op.

Kies uw combinatie!

Voor het ontwerp van uw website loont het dus de moeite om de juiste kleurencombinatie uit te kiezen. Wilt u bijvoorbeeld een chique, maar toch ontspannen indruk maken? Dan zouden paars en groen de ideale kleuren zijn. Het onbewuste effect op de klant is groter dan u denkt!

Wilt u wel een website, maar weet u niet hoe u die moet maken? Places.nl biedt hulp! Vanaf slechts €49,- per jaar bouwt een ervaren team uw website op maat. Neem voor meer info een kijkje op de website. We helpen u graag met uw eigen kleurrijke website!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!