Places logo
Menu

Kansrijk maar risicovol: Nederland gaat de gevaren van Artificial Intelligence aanpakken

Kansrijk maar risicovol: Nederland gaat de gevaren van Artificial Intelligence aanpakken

Het Platform voor InformatieSamenleving (ECP) kwam onlangs met een nieuwe assessment waarin het aangeeft hoe kunstmatige intelligentie verantwoord kan worden ingezet. Het assessment is ontwikkeld in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het verkleinen van gevaren als digitale tweedeling, privacyschending en verkeerde voorspellingen.

Jaarcongres ECP

Op 15 november vond de 21e editie van het Jaarcongres ECP plaats in Den Haag. Het congres stond dit jaar in het teken van technologie als hulpmiddel voor huidige maatschappelijk uitdagingen. Gesproken werd over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, maar ook over bijvoorbeeld de snel ontwikkelende blockchain-technologie. Met haar visie 'Het verhaal van Digitaal', benadrukte het ECP dit jaar ook de risico's die de huidige digitalisering met zich meebrengt.

AI Impact Assessment

AI Impact Assessment (AIIA) is een tool die helpt om risico's van AI-tools vooraf in kaart te brengen. Het maakt je bewust van de impact dat kunstmatige intelligentie kan hebben en helpt om te voorkomen dat het verkeerd wordt ingezet. Met name de angst voor losgeslagen AI-algoritmes is groot. De algoritmes worden regelmatig roekeloos ingezet met het gevaar dat zij ongecontroleerd hun eigen gang gaan.

Robot Amazon had voorkeur voor mannen

Amazon kwam onlangs nog negatief in het nieuws nadat zij de stekker hadden getrokken uit een systeem dat AI gebruikte voor het vinden van nieuwe medewerkers. Het systeem gebruikte een robot die op hoge snelheid honderden cv's doornam. Amazon moest noodgedwongen stoppen, toen de robot een voorkeur bleek te hebben voor mannen.

Digitale kunstenaars

Tijdens het congres waren een aantal digitale kunstenaars aanwezig die nieuwe initiatieven presenteerden. Ruben van de Ven ontwikkelde 'Emotion Hero'. Dit is software die emoties herkent en is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van emotie-herkenning. Een ander initiatief kwam van Sjoerd ter Bogt en Mark Jan van Tellingen. Zij wonnen met hun initiatief 'Beach Umbrella' de Icarus award. Hun software gebruikt Google Streetview om de ontwikkeling van gebieden en groepen in kaart te brengen.

Testen binnen zorg, energie en overheid

Het Assessment zal nu worden vertaald in het Engels, zodat andere landen de tools ook kunnen inzetten. ''Er is al belangstelling vanuit Silicon Valley'', aldus Daniël Frijters, projectleider van het AIIA. In Nederland wordt het assessment nu getest in de sectoren zorg, energie en overheid. Komend voorjaar zullen de resultaten van deze test worden gepresenteerd.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!