Places logo
Menu

Infographic: Hoe gaat u om met (startup) stress? Een aantal tips om maximaal te ontspannen

Infographic: Hoe gaat u om met (startup) stress? Een aantal tips om maximaal te ontspannen

Uit onderzoek van psychiater Michael A. Freeman bleek dat ondernemers vaker last hebben van gezondheidsklachten dan niet-ondernemers, denk hierbij aan bipolaire stoornissen, ADHD en depressies. Niet heel gek aangezien ondernemers die net een eigen bedrijf hebben opgericht er vaak grotendeels alleen voor staan. Klinkt dit herkenbaar? Het werk gaat eigenlijk altijd door en nu u als eigenaar eindverantwoordelijke bent, moet u ten alle tijden klaar staan voor het bedrijf en de werknemers. Een eigen bedrijf hebben kan vaak ook gevoelens van angst oproepen, aangezien er geen tot weinig zekerheid is. Daardoor werken ondernemers zich een slag in de rondte om te voorkomen dat het bedrijf failliet gaat. Dit wordt ook wel startup-stress genoemd, wat ernstige gevolgen kan hebben als er niks aan gedaan wordt, denk aan psychische vermoeidheid of zelfs een burn-out. Zaak is om dit te voorkomen door tijdig rust te nemen, maar wat zijn de beste manieren om te ontstressen? Places Nieuws geeft een aantal handige tips.

Gezond leven

Om te zorgen dat u zich ook tijdens stressvolle periodes fit voelt, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Als ondernemer maakt u vaak lange dagen, waardoor het erg aantrekkelijk is om "s avonds een ongezonde maaltijd af te halen in plaats van te koken. Als dit eens in de zoveel tijd gebeurt is dat natuurlijk helemaal niet erg, maar als u er een gewoonte van maakt zal u merken dat dit juist een negatief effect heeft op uw gezondheid. Uw eetpatroon heeft een grote invloed op hoe fit u zich voelt. Probeer ongezonde maaltijden dus zo veel mogelijk te mijden en te kiezen voor groenten en fruit. Probeer ook te minderen met het aantal koppen koffie dat u per dag drinkt, want ook al zal u zich voor een korte tijd energieker voelen, daarna zal u zich juist nog vermoeider voelen en moeite hebben met concentreren. Daarnaast is een goede nachtrust ook erg belangrijk, omdat tijdens het slapen alle gebeurtenissen van die dag worden verwerkt. Het aantal uren slaap dat een persoon per nacht nodig heeft om uitgerust wakker te worden verschilt, maar het merendeel heeft tussen de zeven en negen uur nodig. Een goede nachtrust maakt u alerter en zorgt ervoor dat u minder prikkelbaar bent.

Uitlaatklep

Om te zorgen dat u optimaal kan presteren op het werk, is het juist goed om soms werkzaamheden te ontvluchten. Even uw hoofd helemaal leegmaken bevordert uw creativiteit wat vervolgens weer kan leiden tot nieuwe inzichten én zorgt ervoor dat u even alles op een rijtje kan zetten. Wat iemand als ontspannend ervaart verschilt per persoon. De een vindt het fijn om een wandeling te maken, de ander gaat een boek lezen. Bewegen is sowieso een goede manier om te ontstressen en het zorgt ervoor dat u beter in uw vel zit. Om optimaal te functioneren, is minstens drie uur bewegen per week essentieel. Verder kunt u natuurlijk ook ontspanning halen uit een hobby, zoals schilderen of koken. Het hebben van een creatieve hobby, of in het algemeen creatief bezig zijn kan naast ontstressend ook nog eens voordelig zijn voor uw productiviteit. Probeer tijdens deze momenten van rust ook uw computer en telefoon te vermijden, omdat deze juist voor prikkels zorgen en door de hoeveelheid informatie die hierop binnenkomt krijgen uw hersenen nog steeds geen rust.

Meditatie

De Quote 500 heeft ooit een onderzoek gedaan naar de 10 rijkste CEO"s van de wereld en vond toen dat deze allemaal één gemeenschappelijke factor hadden: ze deden allemaal aan mediatie. Voor velen zal meditatie nog gezien worden als iets zweverigs wat alleen hippies doen, maar veel van deze succesvolle CEO"s zweren erbij. Groot voordeel van mediteren is dat het niet lang hoeft te duren, vijf minuten kan namelijk al genoeg zijn. Daarnaast kunt u het eigenlijk overal doen en is het helemaal niet moeilijk. Met apps zoals Mindfulness of Headspace, die overigens vaak gratis te downloaden zijn, kunt u gemakkelijk instellen hoe lang u wilt mediteren en wordt u hierbij begeleid. Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren helpt om depressie te voorkomen, de concentratie te bevorderen, angst te verminderen en ervoor zorgt dat iemand gelukkiger is. Een aantal voordelen die ondernemers goed kunnen gebruiken.

Schrijf van je af

Wat ook helpt als u veel stress ervaart is het opschrijven van alle gedachten die u op dat moment heeft. Alleen al het van u af schrijven kan het stressgevoel al verminderen. Op deze manier creëert u een overzicht en vanuit hier kunt u een to do list opstellen. Beperk u slechts tot de dingen die echt snel moeten gebeuren aangezien de lijst anders te lang wordt en dit juist weer meer stress oplevert. U zal merken, dat wanneer u een taak afstreept, u zich rustiger en tevreden zal voelen.

Met deze tips kan u (startup) stress voorkomen, wat bijdraagt aan een evenwichtige manier van werken.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!