Iets meer dan de helft van de websites gebruikt FaviconIets meer dan de helft van de websites gebruikt Favicon

Misschien heeft u zich al eens afgevraagd wat het precies is, misschien heeft u er überhaupt nooit opgelet: het vierkante icoontje bovenaan het tabblad, met een logo van een website of een gesimplificeerde versie daarvan. Dit is een Favicon, urlicon of pagina-icoon, mocht u het graag in het Nederlands houden. Vaak te vinden, afhankelijk van uw browser, bovenop het tabblad, voor de URL in de favorietenlijst of voor de adresbalk. Dit icoontje staat er niet altijd: Telefoonboek.nl zocht uit welk aandeel van de websites zo'n Favicon gebruikt.

Wat is een Favicon?

Zoals gezegd is een Favicon een icoontje dat geassocieerd is met een website. De naam komt van de woorden favorite en icon. Vaak betreft het hier een logo, of een afgekorte versie daarvan. Deze wordt gemaakt door de webdesigner; de meeste browsers, zoals Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari en Opera tonen dit icoontje. Meestal ergens bovenaan een tabblad of rond de adresbalk. Het geeft de website een professionele, herkenbare uitstraling. Maar lang niet alle websites zijn al in het bezit van een dergelijk icoontje.

Onderzoek

Telefoonboek.nl onderzocht hoe vaak Favicons gebruikt worden. Daarvoor ging het 421.843 URL"s langs. Voorwaarde daarbij was wel dat de bezochte adressen een werkende website toonden. Van de 421.843 onderzochte websites maakten 221.080 gebruik van een Favicon; dit komt neer op 52,4%. Iets minder dan de helft van de websites gebruikt dus nog geen Favicon, maar waarom?

Herkenbaar

Het gebruik van een Favicon is misschien niet noodzakelijk voor het werken van de website zelf: deze zal prima functioneren zonder een dergelijk icoontje. Echter is het wel raadzaam om er een te gebruiken, vindt Ronny Oonk. Ronny is manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl. Het zorgt vooral voor herkenbaarheid van de websites: "Een Favicon zorgt ervoor dat een website makkelijk teruggevonden kan worden, bijvoorbeeld in een lijst, of wanneer je aan het zoeken bent tussen verschillende tabbladen. Bovendien ziet het er meteen professioneel uit, mits het icoontje sterk is vormgegeven."

Places Websites geeft bedrijven de kans om op een eenvoudige en goedkope manier een website aan te maken. Wilt u ook een website aanmaken voor uw bedrijf? Kijk dan snel naar de mogelijkheden. 

Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek