Places logo
Menu

How to: Zo leert u overtuigend spreken en presenteren

How to: Zo leert u overtuigend spreken en presenteren

Zelf wel eens afgedwaald tijdens een presentatie? Zorg dat dit niet gebeurt wanneer u aan het woord bent! Het is niet alleen belangrijk wat gezegd wordt, maar ook hoe het gezegd wordt. Hoe kunt u een inspirerend verhaal vertellen waarbij het publiek aandachtig naar u blijft luisteren? Places Nieuws zet enkele tips op een rij die u helpen met overtuigend spreken en presenteren.

Tip 1: Wees relevant voor het publiek

Maak in de eerste 30 seconden van uw presentatie duidelijk waarom uw presentatie relevant is voor het publiek. Wat heeft het publiek aan uw presentatie? Het is daarom goed om van tevoren te bedenken wie precies de ontvanger is van uw boodschap en waarom uw verhaal zo interessant is voor hen. Door een relevant verhaal te vertellen, is uw publiek gemotiveerder om naar u te luisteren. Probeer daarbij de waarom-vraag te beantwoorden: waarom is het belangrijk dat dit besproken wordt? Zo creëert u een betrouwbare en betekenisvolle start van uw verhaal.

Tip 2: Denk aan non-verbale communicatie

Uit onderzoek is gebleken dat 7% van onze totale communicatie bestaat uit woorden, wat betekent dat 93% gaat om non-verbale communicatie. Stemgeluid kan bijvoorbeeld emotie weergeven en met intonatie kunt u een aantal aspecten uit uw verhaal benadrukken. Ook kunt u met uw lichaamstaal een open houding creëren, wat uitnodigender is voor uw publiek. Sta stevig op uw voeten en durf uw publiek aan te kijken. Gebruik ondersteunende handgebaren, maar niet te veel. Wanneer u willekeurig met uw armen staat te zwaaien, zal dit alleen maar afleidend zijn.

Tip 3: Hanteer een structuur in uw verhaal

Het is belangrijk dat uw verhaal op een logische manier in elkaar zit en een samenhangend geheel vormt. Zorg daarom voor structuur. Het helpt u niet alleen een goed verhaal te vertellen, maar het laat uw publiek ook weten waar het aan toe is. Begin met een kort overzicht van wat u gaat vertellen, vertel dit vervolgens en sluit af met een conclusie of korte samenvatting van wat u precies verteld heeft. Wees daarbij duidelijk, precies en consistent in de boodschap die u overbrengt.

Tip 4: Wees levendig

Wees enthousiast, praat niet monotoon en het meest belangrijke: heb passie voor uw eigen verhaal. Wanneer een spreker beschikt over een goede dosis passie is het publiek eerder geneigd kleine fouten over het hoofd te zien en is het publiek meer geïnteresseerd in uw verhaal. Maak het verhaal makkelijker te begrijpen door gebruik te maken van anekdotes of metaforen.

Tip 5: Gebruik overtuigende woorden

Als spreker wordt u beoordeeld op hoe overtuigend u bent. Laat het publiek geloven in u en uw verhaal. Haal het publiek uit hun scepticisme en inspireer ze door uw verhaal. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een eigen ervaring te koppelen aan uw verhaal, maar ook door overtuigende woorden te gebruiken. 'Het is goed' klinkt al heel anders dan 'Het is dus best wel goed'. Wees actief en overtuigend in uw bewoordingen om uw verhaal sterker neer te zetten.

Non-verbaal communiceren tijdens het spreken

Zoals eerder vermeld, is 93% van alle communicatie non-verbaal. Daarom wat extra tips voor uw lichaamstaal tijdens het presenteren.

Gebruik effectieve bewegingen en handgebaren

Er is een ezelsbruggetje om te bepalen of het gebaar dat u wilt maken nuttig is: NODS (Neutral, Open, Defined, en Strong). Begin altijd in een neutrale positie met uw armen langs uw lichaam. Dit helpt u om open te zijn naar uw publiek. Maak af en toe gebaren, maar niet te vaak want dit maakt ze sterk.

Gebruik de ruimte die u heeft

Claim de ruimte die u tot uw beschikking heeft. Door de ruimte die u heeft te gebruiken, laat u zien dat u comfortabel bent in uw rol als spreker. Loop bijvoorbeeld naar de ene kant van het scherm om een optie toe te lichten, en vervolgens naar de andere kant om de tweede optie toe te lichten.

Denk aan uw gezichtsuitdrukkingen

Werk met een spiegel om dit te oefenen. Probeer op deze manier uw gezichtsuitdrukkingen uw verhaal te laten ondersteunen.

Neem een power pose aan

Een sterke positie aannemen voordat u in een stressvolle situatie komt, verhoogt het testosteron level en verlaagt het cortisol level. Op deze manier voelt u zich meer in controle over de situatie en zal u minder stress ervaren.

Oefening baart kunst. Ook met presenteren. Gebruik deze tips om een overtuigender verhaal te kunnen vertellen en oefen presenteren regelmatig om uw publiek zelfverzekerd toe te kunnen spreken.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!