Places logo
Menu

Hoe schrijft u een goede online vacaturetekst?

Hoe schrijft u een goede online vacaturetekst?

Het plaatsen van een online vacature is bij uitstek de populairste manier om sollicitanten te werven. Dagelijks zijn veel werkzoekenden online op zoek naar de juiste vacature. Hoe zorgt u er voor dat uw online vacature de juiste sollicitanten aantrekt? En hoe zorgt u ervoor dat uw vacature online vindbaar is?

Het schrijven van een aantrekkelijke online vacaturetekst

Om de juiste sollicitanten aan te spreken moet een vacaturetekst aantrekkelijk zijn. U wilt tenslotte dat er sollicitanten reageren die aansluiten bij het profiel. Waar moet u dan op letten bij het schrijven van een vacaturetekst? Hier zijn enkele belangrijke tips voor u op een rijtje gezet:

1. Weet wie uw doelgroep is

Definieer eerst de doelgroep die u wilt aanspreken. Wie is uw doelgroep en wat vindt uw doelgroep belangrijk? Pas uw vacaturetekst en taalgebruik hier op aan zodat u kunt inspelen op uw doelgroep. Spreek daarnaast de doelgroep persoonlijk aan door 'je' of 'u' te gebruiken en gebruik actief taalgebruik door woorden zoals 'wordt' te vermijden. Hierdoor vergroot u de leesbaarheid van uw vacaturetekst. Deze zin is niet actief: het eten wordt gemaakt door de kok. Het is beter om te schrijven: De kok maakt het eten.

2. Wees creatief

Veel vacatureteksten lijken op elkaar, dus wees creatief en onderscheidend. Zorg dat uw onderneming eruit springt door bijvoorbeeld een foto of video van uw onderneming toe te voegen aan de vacature. Hiermee kunt u uw onderneming profileren bij de sollicitanten en krijgen de sollicitanten een goede indruk van de werkplek, werksfeer en collega's.

3. Wees realistisch

Schrijf een realistische online vacaturetekst. Sollicitanten moeten een realistisch beeld krijgen van uw onderneming, de functie en hetgeen wat u de sollicitanten kunt bieden. Wanneer u dit niet doet loopt u het risico dat een nieuwe medewerker vroegtijdig ontslag neemt of al afhaakt na het sollicitatiegesprek omdat er verwachtingen zijn geschept die niet worden waargemaakt. Doe daarom geen beloftes die u niet waar kan maken en wees realistisch.

4. Zorg voor een aantrekkelijke opmaak

Gebruik een aantrekkelijke opmaak om uw online vacaturetekst leesbaar te maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van uw bedrijfskleuren en uw logo, opsommingstekens, voldoende witregels en zorg voor alinea's van niet langer dan 4-5 regels. Daarnaast is het belangrijk om voldoende tussenkopjes te gebruiken zodat de vacaturetekst makkelijk te scannen is.

Afbeelding1

Maak uw online vacaturetekst voldoende informatief

Om de juiste sollicitanten aan te trekken is het belangrijk om relevante informatie te vermelden in de vacaturetekst. Zorg dat de informatie volledig is en een goed beeld vormt van uw onderneming en de functie. Benoem in ieder geval:

  • wat uw doet onderneming en wat maakt u uniek en bijzonder.
  • de functie en de functie inhoud. Kies een heldere functienaam waarin weinig moeilijke en onbekende woorden zitten. Ga voor de meest gezochte functietitel. Hierdoor biedt u direct duidelijkheid over de functie en is uw functienaam makkelijk te vinden via zoekmachines. U vergroot daarmee uw online vindbaarheid. Vermeld daarnaast wat de functie inhoudt wat betreft taken en verantwoordelijkheden.
  • het aantal uren en de contractduur.
  • de arbeidsplaats (standplaats van de functie).
  • de functie eisen. Wat verwacht u van uw nieuwe medewerker wat betreft vaardigheden, kennis, opleidingsniveau, ervaring en persoonlijkheid.
  • wat heeft u te bieden? Benoem de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Vermeld het wanneer er extra secundaire arbeidsvoorwaarden verbonden zitten zijn aan de functie zoals een auto van de zaak, opleidingsmogelijkheden of extra vakantiedagen.
  • sollicitatieprocedure en contactgegevens. Vergeet uiteraard niet om te vermelden hoe sollicitanten kunnen reageren op de vacature, wat de sluitingsdatum is en hoe zij meer informatie kunnen krijgen. Vermeld ook uw website en social media links.

Waar plaats ik mijn vacature online?

Er zijn heel veel vacaturesites waarop u uw vacature kunt plaatsen. Enkele grote zijn Monsterboard.nl, Nationalevacaturebank.nl en Indeed.nl. Houdt er rekening mee dat de meeste vacaturesites een bedrag vragen voor het plaatsen van een vacature. Het voordeel is dat u door het plaatsen van een vacature op een vacaturesite een groot bereik hebt. Veel werkzoekenden zoeken via deze vacaturesites. U kunt uw vacature ook plaatsen op specialistische vacaturesites die gericht zijn op een bepaalde branche, functiegroep of opleidingsniveau. Enkele voorbeelden zijn Salesenmarketingvacatures.nl, Bouwvacatures.nl of Intermediair.nl. onlinevacature

Plaats uw vacature ook altijd op uw eigen site en maak gebruik van social media zoals Linkedin, Facebook en Twitter. Daarbij is het belangrijk dat u als organisatie een goede online reputatie heeft. Geïnteresseerde sollicitanten zoeken uw organisatie namelijk graag online op om een beter beeld te vormen. Kijk hier voor tips voor de beste online reputatie van uzelf op social media.

Vergroot de online vindbaarheid van uw vacature

Een vacature die lastig te vinden is voor sollicitanten levert weinig resultaten op. Zorg er daarom voor dat uw vacature goed te vinden is door een zoekmachine zoals Google. Hierbij een aantal tips om de online vindbaarheid van uw vacaturetekst te vergroten. Bedenk ten eerste wat de belangrijkste zoektermen zijn en geef deze zoektermen een prominente plaats in de vacaturetekst. Bij een marketing vacature kunnen belangrijke zoektermen bijvoorbeeld zijn: marketing, communicatie, commercieel en solliciteren. Plaats deze zoektermen bijvoorbeeld in de titel, in de tussenkopjes en in de inleiding of maak ze cursief of dikgedrukt. Hierdoor kan de zoekmachine makkelijk een koppeling maken met uw zoektermen. Om de online vindbaarheid te vergroten is het ook belangrijk om alle zoektermen regelmatig te herhalen. Overdrijf echter niet, want dat maakt uw vacaturetekst slecht leesbaar. Geef daarnaast afbeeldingen een bestandsnaam met de belangrijkste zoektermen er in, bijvoorbeeld: vacature financieel assistent.jpg. Ook dit zorgt ervoor dat uw vacature makkelijker online vindbaar is. Als laatste is uw vacature beter online vindbaar wanneer u de arbeidsplaats of regio van de vacature benoemd. De meeste sollicitanten zetten namelijk een locatie in hun zoekopdracht, zodat zij vacatures in de regio zien. Met name wanneer uw locatie een kleinere stad of dorp is, is het verstandig om ook de omliggende plaatsen ook te benoemen. Wilt u meer weten over hoe u uw vacature en ook uw bedrijf als geheel beter online vindbaar kunt maken, lees dan meer over Search Engine Optimalization oftewel SEO. U kunt uw online vindbaarheid ook vergroten door gebruik te maken van de meer dan 5,8 miljoen bezoekers per maand van Telefoonboek.nl en Openingstijden.com.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!