Places logo
Menu

Exporteren voor zelfstandig ondernemers: Deel I

Exporteren voor zelfstandig ondernemers: Deel I

Dat u als MKB'er enkel beperkt zou zijn tot Nederland is niets dan minder waar. Dit blijkt ook uit een analyse van het CBS. Het aantal MKB'ers dat over Nederlandse grenzen zaken doet is in de periode 2011-2014 sterk toegenomen.

Heeft u er zelf ook wel eens over nagedacht om te exporteren? Of bent u benieuwd welke kansen er liggen? Om als zelfstandig ondernemer uw handel over de grenzen voort te zetten is niet altijd even makkelijk, maar kan u wel veel opleveren. In twee delen zet Places.nl voor u uiteen wat deze groei inhoudt en wat het voor u kan betekenen.

De cijfers

Het aantal MKB'ers dat begon met exporteren nam in de periode 2011 tot en met 2014 almaar toe. Waar in 2011 zo'n 5000 bedrijven actief werden in het buitenland, bedroeg dit in 2014 meer dan 11.000 bedrijven.

Zo'n 45 procent van de starters zijn kleine exporteurs. Dat wil zeggen, zij exporteren voor minder dan 5000 euro per jaar. Het merendeel van de exporteurs valt echter onder het 'groot'-segment: meer dan 6000 ondernemers exporteerden voor meer dan 5000 euro.

Deze cijfers hebben betrekking op de structurele export. Steeds meer bedrijven exporteren echter ook incidenteel. In drie jaar tijd groeide hun aantal van 25.000 naar 40.000. Hierbij gaat het voornamelijk om kleine exporteurs. Meer dan de helft exporteert voor minder dan 5000 euro per jaar.

En wat betekent dat voor u?

In totaal exporteren nu zo'n 90.000 ondernemers in Nederland naar het buitenland. Samen zijn zij jaarlijks goed voor een immens bedrag. In 2015 werd voor ruim 425 miljard euro geëxporteerd. Dit was 1,8% minder dan in 2014, een terugloop die voornamelijk wordt veroorzaakt door een daling in de prijs van fossiele brandstoffen.

Enerzijds geeft dit aan dat er buiten Nederlandse grenzen kansen voor het oprapen liggen. Nederland is de op 8 na grootste exporteur in de wereld en heeft daarmee een gedegen status opgebouwd die u zelf zou kunnen exploiteren. Mocht u toch liever in Nederland willen blijven dan kunt u overwegen een dienst te bieden aan uw collega-ondernemers die hun weg zoeken naar het buitenland; wellicht bent u diegene die hen hierin kan begeleiden.

Dit was het eerste deel in ons tweedelige blog over export. Leest u ons volgende blog om te zien welke stappen u zelf kunt zetten om zelfstandig exporteur te worden.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!