Places logo
Menu

Energiezuinig wordt de norm: verplicht energielabel C voor kantoren in 2023

Energiezuinig wordt de norm: verplicht energielabel C voor kantoren in 2023

Vanaf 1 januari 2023 zijn alle kantoorpanden verplicht om een energielabel C of hoger te hebben. Dit is een van de eisen om de doelstellingen van het in 2013 gesloten Energieakkoord te behalen. Kantoorgebouwen zijn het meest milieuvervuilend van alle gebouwen in Nederland: 18 procent van de landelijke CO2 uitstoot komt namelijk van kantoorgebouwen. Het is daarom de hoogste tijd om kantoorgebouwen te verduurzamen: de overheid stimuleert dit door de verplichting op te leggen van energielabel C bij kantoorgebouwen.

Meer dan de helft voldoet nog niet

Duizenden panden, in heel Nederland, voldoen nog niet aan deze eisen. Het gaat om meer dan de helft van de kantoren, omgerekend ongeveer 43 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte. Het gaat hier vooral om panden die vóór 1990 gebouwd zijn. Kantoren die in 2023 niet het juiste energielabel hebben, mogen niet meer worden gebruikt, stelt Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De meeste nieuwbouwprojecten voldoen al aan de norm van energielabel C. De labels lopen van A tot G, waarbij A heel energiezuinig is en G staat voor enorm energieslurpend.

Extra investeringen

De investeringen die pandeigenaren in energiebesparende maatregelen moeten doen, bedragen in totaal ongeveer 900 miljoen. De energierekening zal wel fors dalen, omdat de panden energiezuiniger worden. Verwacht wordt dat de investeringen in gemiddeld 3 tot 6,5 jaar worden terugverdiend. Dit aantal is afhankelijk van de energieprijs en het gebouw. Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. Voor deze gebouwen is het voldoende als installaties, zoals verlichting, worden aangepast. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. Het uiteindelijke doel hiervan is om in de toekomst (2030) de verplichting te verscherpen naar energielabel A of zelfs volledig energieneutraal.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!