Places logo
Menu

Een werknemer ontslaan: kan dat via Whatsapp?

Een werknemer ontslaan: kan dat via Whatsapp?

In Groningen werden begin januari werknemers ontslagen via een Whatsapp-bericht. In minder dan 160 tekens werd hun dienstverband beëindigd, tot grote onvrede van de betrokken medewerkers. Mag een werkgever wel ontslagen worden via een dergelijk bericht? Places.nl zoekt het voor u uit.

Nieuwe media en de rechtbank

Bovenstaand voorbeeld maakt duidelijk dat nieuwe media zoals Facebook en Whatsapp steeds populairder worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel werknemers als werkgevers op deze platformen over hun werk praten. Maar mag alles zomaar? Dat sommige Whatsapp-berichten rechtsgeldig kunnen zijn, is inmiddels duidelijk. Zo besliste de rechtbank in Groningen in 2012 dat werknemers zich juridisch gezien per Whatsapp ziek mogen melden. Zo'n belangrijke mededeling per Whatsapp versturen wordt niet door iedereen als gepast gezien, maar het is dus wel mogelijk. Hoe zit dat dan met ontslag?

Ontslag op een nette manier

Of ontslaan via Whatsapp mogelijk is, dat is door de rechter nog niet in een vergelijkbare zaak bepaald. Wel is aannemelijk dat dit rechtsgeldig is. Het is dan echter nog maar de vraag in hoeverre dit ook ethisch is, gezien de emoties die hierbij een rol spelen. Een ontslaggesprek is immers geen eenvoudig gesprek. Belangrijke mededelingen zoals ontslag overbrengen via Whatsapp is dus niet de meest nette manier. Bent u genoodzaakt om uw werknemer te ontslaan? Doe dat dan liever op een persoonlijke manier. Ga het gesprek aan met uw werknemer, en zorg dat u vragen direct kunt beantwoorden. Houd het gesprek kort en duidelijk, en beargumenteer uw besluit. Pas ten slotte op voor valkuilen bij het ontslaggesprek. Houd voor meer berichten over social media en het mkb de Places.nl blog in de gaten!

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!