Places logo
Menu

Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden: tips voor goede foto’s op uw website

Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden: tips voor goede foto’s op uw website

Goede foto"s kunnen cruciaal zijn voor uw website. De teksten kunnen nog zo goed zijn, maar uiteindelijk zegt een beeld meer dan duizend woorden. Maar waar kunt u uw foto"s vandaan halen? En waar moet u dan op letten? Places Nieuws zet vier verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje.

Zelf maken

De eerste en wellicht meest voor de hand liggende mogelijkheid is om de foto"s zelf te maken. Het is hierbij belangrijk dat je ervoor zorgt dat de foto"s van goede kwaliteit zijn. Hiervoor moet u op de volgende punten letten:

  • Belichting: zorg ervoor dat uw foto"s niet over- of onderbelicht zijn, zodat alle details goed te herkennen zijn.
  • Scherpheid: voor een goede foto is het belangrijk dat deze scherp is. Veel smartphones en camera"s hebben tegenwoordig een automatische focus. Als uw smartphone niet scherp stelt, kan het helpen om het punt waar de focus moet liggen op uw beeldscherm aan te tikken met uw vinger.
  • Ruis: Er is sprake van ruis wanneer uw foto korrelig is. Dit vermindert de kwaliteit van de foto. Om ruis te voorkomen is het belangrijk dat er genoeg licht is en de ISO-waarde van uw camera laag is.
  • Compositie: zorg ervoor dat de samenstelling van uw foto niet te rommelig is. Minder is vaak meer. Daarnaast is een rechte horizon erg belangrijk, omdat anders de blik van de kijker door de scheve lijn uit de foto wordt getrokken.
  • Kleuren: houd bij het maken van de foto de kleuren op uw website in uw achterhoofd.

Bent u van plan om zelf productfoto"s te maken? Hier hebben we recentelijk nog een blog over geschreven, die u hier kunt vinden.

Fotograaf

Is u dit allemaal te veel moeite? Dat is begrijpelijk! U kunt ervoor kiezen om een fotograaf in te huren, die de foto"s voor u maakt. Er zijn veel verschillende soorten fotografen, dus het is verstandig om een fotograaf te zoeken die al ervaring heeft met het type foto"s dat u wilt. Door zelf een fotograaf in te schakelen, garandeert u dat uw fotos uniek zijn en daarnaast ook van hoge kwaliteit. Natuurlijk hangt hier ook een prijskaartje aan; het inhuren van een fotograaf is dan ook het duurste van deze vier opties. Daarnaast moet u ook een afspraak inplannen met de fotograaf, dus is dit ook geen oplossing voor als u op korte termijn op zoek bent naar een foto voor uw website. Welke opties hebt u nog als u de foto"s niet zelf wilt maken en geen fotograaf in wilt schakelen?

Google

U kunt ervoor kiezen om foto"s van Google te gebruiken. Hierbij is wel enige voorzichtigheid geboden. Als u met de normale instellingen van Google zoekt, vindt u veel foto"s waarop auteursrechten van toepassing zijn. Dit houdt in dat u eerst toestemming zou moeten vragen voor het gebruik van een foto. Omdat dit meestal niet zo eenvoudig gaat, is het verstandig om gebruik te maken van "geavanceerd zoeken". Dit doet u door onder het kopje "instellingen" op "geavanceerd zoeken" te klikken. Onderaan kunt u bij het kopje "gebruikersrechten" aangeven op welke licentie Google moet filteren. Door hier te kiezen voor "onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen, zelfs commercieel" bent u altijd aan de zekere kant. Vaak is het echter zo dat maar weinig kwalitatieve foto"s overblijven.

Stockafbeeldingen

Als u geen gebruik wilt maken van de foto"s op Google, kunt u er ook voor kiezen om stockafbeeldingen te gebruiken. Dit zijn foto"s van fotografen, die u tegen een redelijk kleine betaling kunt gebruiken. Deze kunt u bijvoorbeeld vinden op Shutterstock of Bigstock. Er zijn ook websites die gratis stockafbeeldingen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Pixabay. Hier is de keuze echter meestal vrij beperkt. Het voordeel van het gebruik van stockafbeeldingen is dat het snel is en dat u er weinig moeite in hoeft te steken. Toch kunnen de kosten behoorlijk oplopen als u telkens weer voor stockafbeeldingen kiest, afhankelijk van of u een maandelijkse bijdrage of een bijdrage per foto moet betalen. Daarnaast zijn de foto"s niet uniek, in tegenstelling tot wanneer u zelf foto"s maakt of een fotograaf inhuurt.

Een laatste tip is ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte van uw foto"s niet te groot is, als u de foto"s op uw website uploadt. Eén megabyte is groot genoeg om kwaliteit te behouden, maar uw website niet onnodig langzaam te maken.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!