Places logo
Menu

Duitsland begint met handhaving wet tegen haatzaaien op social media

Duitsland begint met handhaving wet tegen haatzaaien op social media

Duitsland heeft het nieuwe jaar ingeluid met een wet die al een tijdje gepland stond: social media moeten vanaf nu haatberichten, nepnieuws en illegale content verwijderen. Als ze dit niet binnen 24 uur doen, dan moeten ze een boete betalen die kan oplopen tot 50 miljoen euro.

24 uur de tijd

Wanneer dergelijke content is geplaatst, dan hebben social media 24 uur de tijd om het te verwijderen voordat ze beboet kunnen worden. Alle social media die meer dan twee miljoen gebruikers kennen, hebben te maken met de Duitse wet.

De voornaamste social media die gehandhaafd worden, zijn Facebook, YouTube en Twitter, maar ook websites zoals Reddit en Tumblr vallen onder de wet.

Handhaving NetzDG

De nieuw ingevoerde wet heeft de naam Netzwerkdurchsetzungsgesetz, afgekort NetzDG - dat rolt tevens iets soepeler van de tong. De wet ontving al eind juni van 2017 goedkeuring en ging sinds begin oktober in. Social media kregen tot het einde van 2017 om zich voor te bereiden en vanaf het nieuwe jaar wordt de wet ook daadwerkelijk gehandhaafd.

De urgentie om strenger op te treden tegen haatzaaiing op social media ontstond bij de Duitse overheid nadat er prominente voorbeelden van haatberichten en andere illegale content boven water kwamen.

Maatregelen

Het ministerie van justitie in Duitsland heeft laten weten dat er een digitaal formulier op hun website zou komen, waar mensen content konden rapporteren die de NetzDG-wet overschrijdt. Haatberichten kunnen dan worden aangegeven, maar er kan ook een melding worden gemaakt wanneer een dergelijk bericht na 24 uur nog steeds online staat.

Daarnaast eist de NetzDG-wet van de social media dat zij een uitgebreid bestand maken van alle klachten, zodat de berichten snel gerapporteerd kunnen worden aan het personeel. De meeste content moet gewoon verwijderd worden binnen 24 uur, maar extremere gevallen hebben volgens de wet wel extra aandacht nodig. Social media krijgen voor dit soort content een week om het te behandelen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!