Places logo
Menu

Berichtendienst Telegram niet langer beschikbaar in Rusland

Berichtendienst Telegram niet langer beschikbaar in Rusland

De discussie over of privacy boven veiligheid duurt voort. In Rusland leverde de discussie een rechtszaak op. De rechter bepaalde dat veiligheid in het geval van de berichtendienst Telegram boven privacy gaat.

De dienst wilde niet dat de autoriteiten inzicht konden krijgen in de berichten die gebruikers met elkaar delen binnen de applicatie. Rusland voerde in 2016 een Antiterrorismewetgeving in die de autoriteiten in staat moest stellen op elk gewenst moment toegang te hebben tot versleutelde informatie via internetdiensten als Telegram. De rechter oordeelde in de zaak Telegram in het voordeel van de Russische staat: privacy gaat in dit geval niet boven veiligheid.

Telegram wordt daarop verzocht uit Rusland te vertrekken. De Telecommunicatie Autoriteit van het land nam technische maatregelen om het gebruik van de dienst in het land onmogelijk te maken en vroeg de App Store en Google Play om de app in Rusland niet langer beschikbaar te maken.

Dat de Russische autoriteiten toegang willen tot de berichten van Telegram is niet heel vreemd. Er is namelijk al meerdere keren gebleken dat terroristen de dienst gebruikten om informatie uit te wisselen. De app, waarbij sterke beveiliging en privacy hoog in het vaandel staan, is daarom aantrekkelijk voor mensen die kwaad willen.

Telegram houdt voet bij stuk: "Privacy is niet te koop" klinkt het nog steeds. De reden dat Telegram Rusland geen toegang wilde geven is vanwege angst dat de autoriteiten de toegang tot versleutelde informatie ook voor andere doeleinden zouden gebruiken. En versleutelde informatie versleuteld houden, daar is het Telegram nou juist om te doen. Gebruikers van WhatsApp stapten bijvoorbeeld over naar Telegram toen WhatsApp overgenomen werd door Facebook, waarschijnlijk omdat WhatsApp gebruikers bang waren dat hun berichten ingezien zouden kunnen worden.

Dat Telegram uitgerekend in Rusland verboden wordt, is voor de oprichters een extra tegenslag. Broers Nikolaj en Pavel Doerov komen namelijk uit Rusland.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!